Η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», εφόσον χρησιμοποιηθεί έναντι όλων, συγκαταλέγεται στις προτάσεις που ταιριάζουν στο πλαίσιο των ελληνικών θέσεων για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος κάλεσε τα Σκόπια να κάνουν το «άλλο βήμα».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Free Sunday o κ. Δρούτσας δήλωσε: «Η θέση μας είναι δεδομένη και γνωστή σε όλους: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις. Υπάρχουν δύο σκέλη σε αυτή τη θέση και είναι αλληλένδετα. Δεν χωράει έκπτωση σε κανένα από αυτά. Είναι θέση σαφής και ειλικρινής. Το 'Βόρεια Μακεδονία' συγκαταλέγεται στις ιδέες, τις οποίες έχει κατά καιρούς εκφράσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Νίμιτς και είναι προφανές ότι ταιριάζει στο πλαίσιο που περιέγραψα. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων της χώρας».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, μια τέτοια ονομασία σαφώς αποτελεί συμβιβασμό, αλλά αποδεικνύει την ετοιμότητά μας για την επίτευξη λύσης. «Ας κάνουν επιτέλους και στα Σκόπια το άλλο βήμα, για να μας συναντήσουν στη μέση» τονίζει.
Όσον αφορά την πρόθεση των Σκόπίων να χρησιμοποιήσουν την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Δρούτσας τονίζει ότι «ο κ. Γκρούεφσκι δεν έχει αποδείξει ακόμα ότι θέλει να διαπραγματευθεί. Με το Συμβούλιο της Ευρώπης πάει να κάνει ένα ολισθηρό βήμα. Πάει να καταχραστεί τη θέση που της απονέμεται θεσμικά, για να προβάλει τις δικές της και μόνο απόψεις».