Απάντηση στα όσα καταλογίζουν στη διοίκηση της νομαρχίας, για τα έργα των 45.000 ευρώ, που αναθέτει σε διάφορους εργολάβους, δίνει σήμερα Πέμπτη 22 Απριλίου 2010, η νομαρχία Θεσσαλονίκης. Εν ολίγοις, η νομαρχία, με την ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι "45άρι δε σημαίνει απευθείας ανάθεση", ότι οι πρόχειροι διαγωνισμοί ουδέποτε κρίθηκαν παράνομοι και τα έργα ανατέθηκαν σε πάνω από 70 εργολάβους, με απόλυτη διαφάνεια.
Η πλήρης ανακοίνωση της νομαρχίας, έχει ως εξής:
"Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, από τη διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνονται τα εξής:
* Όλα τα έργα με προϋπολογισμό μέχρι 45.000 ευρώ διεξάγονται με διαγωνισμούς σύμφωνα με το Π.Δ. 609/1985 και το Νόμο 1418/1984, νομοθεσία δηλαδή που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ.
* Η διαδικασία που ακολουθεί η Νομαρχία μας είναι απόλυτα νόμιμη, όμοια καθ’ όλα με όλους τους ανοιχτούς διαγωνισμούς. Επιλέγεται δε για λόγους ταχύτητας εκτέλεσης δημοσίων έργων, προκειμένου να προλαβαίνουμε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
* «ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΑΡΙ» ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ, όπως διατείνονται ψευδώς αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενοι εδώ και χρόνια. Γίνεται διαγωνισμός σύμφωνα με το νόμο.
* Οι «πρόχειροι διαγωνισμοί», όπως είναι η ακριβής ορολογία, ουδέποτε κρίθηκαν παράνομοι ή επεστράφησαν ούτε από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου ούτε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
* Στη διάρκεια της διοίκησης Ψωμιάδη, τα έργα ανατέθηκαν σε περισσότερους από 70 εργολάβους (!) με διαφάνεια και απόλυτη νομιμότητα.
* Η συγκεκριμένη διαδικασία καθορίστηκε με νόμους του ΠΑΣΟΚ και με έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τις Περιφέρειες και τις Νομαρχίες με ημερομηνία 29-8-2002, δηλαδή πάλι επί ΠΑΣΟΚ!
* «Σαρανταπεντάρια» αξιοποίησε και η προηγούμενη διοίκηση της Νομαρχίας, με νομάρχη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
* Επί επτά χρόνια η αντιπολίτευση στο νομαρχιακό συμβούλιο όχι απλώς δεν βοήθησε αλλά στάθηκε τροχοπέδη στο δύσκολο και μεγάλο έργο της Νομαρχίας, αφού καταψήφιζε κάθε θέμα, ακόμη κι εκείνα που αφορούσαν ευαίσθητα ζητήματα όπως για τη νεολαία, για την πρόνοια κ.ά.
* Όσο για τον αντιπολιτευόμενο κ. Μπίκο, ο οποίος πέρασε πολιτικά στην άλλη όχθη όταν έχασε την καρέκλα, στην ουσία με δική του πρωτοβουλία, προτιμώντας θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ το 2006 απαρνούμενος την αυτοδιοίκηση, τα στοιχεία είναι συντριπτικά: όσο ήταν ο ίδιος πρόεδρος της αρμόδιας νομαρχιακής επιτροπής, ενέκρινε 75 «σαρανταπεντάρια» εκ των οποίων τα 43 αφορούσαν νέα έργα. Τότε ενήργησε νόμιμα. Τώρα ενεργεί ανήθικα.