Με τη συμμετοχή 460 Φορέων της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, από όλη την Ελλάδα και 33 χώρες, αρχίζουν οι «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας», που οργανώνουν για 16η χρονιά οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη της HELEXPO A.E. Με τη θεματική ενότητα «Περιβάλλον και Πολιτισμός», Μουσεία, Πνευματικά Κέντρα, Περιβαλλοντικοί και Εκπαιδευτικοί, Φορείς, που συμμετέχουν στις «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας», ετοίμασαν πλούσια και ενδιαφέροντα προγράμματα, που απευθύνονται σε μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε στελέχη Πολιτιστικών Φορέων και στο ευρύτερο κοινό.
Οι «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας» 2010 αρχίζουν επίσημα σήμερα στις 19.30 μ.μ. και ολοκληρώνονται την Κυριακή 9 Μαΐου. Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο περίπτερο 1 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με την απονομή υποτροφιών Μελίνα Μερκούρη σε φοιτήτριες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για μεταπτυχιακές σπουδές, σε χώρα της επιλογής τους. Την τελετή της επίσημης έναρξης θα χαιρετίσουν, με σύντομες ομιλίες τους οι: κ. Ιωάννα Μανωλεδάκη, ομ. καθηγήτρια του Α.Π.Θ., αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των Φ.Ι.Μ.Μ., με θέμα: «Περιβάλλον και κοινωνική ευαισθησία» και ο κ. Σπύρος Ντάφης, ομ. καθηγητής Α.Π.Θ., και πρόεδρος της επιστημονικής Επιτροπής του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με θέμα: «Περιβάλλον και Πολιτισμός».
Το πρόγραμμα της έναρξης πλουτίζεται από τη Μαθητική Ορχήστρα και Χορωδία του Ωδείου «Μουσικό Κολέγιο», με το έργο του Carl Orff, Carmina Burana, σε διασκευή- επιμέλεια του Αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά, με τη διεύθυνση της Δήμητρας Ζησέκα.
* Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών συνδιοργανώνει με τους Φίλους του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ΑΕ έκθεση του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τελλογλείου με εικαστικές εφαρμογές εμπνευσμένες από την έκθεση «Ο Μιρό της Μαγιόρκα». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του περιπτέρου 1 της HELEXPO ΑΕ από σήμερα ως τις 9 Μαΐου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 7.30 μ.μ.
* Την ίδια ώρα στις 19.30 στο ισόγειο περίπτερο 1 της HELEXPO Α.Ε. Δ.Ε.Θ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης Τέχνη και Πολιτισμός, που αφορά την ιστορική τεκμηρίωση – προβολές video, εκδόσεις και φωτογραφίες, από τις δραστηριότητες του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 9 Μαΐου 2010. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας» 2010, και διοργανώνεται σε συνεργασία με τους «Φίλους του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη». Η είσοδος είναι ελεύθερη.
* Στον ίδιο χώρο, στο περίπτερο 1, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Απριλίου εικαστικά και μουσικοθεατρικά εργαστήρια με θέμα σχετικό με τον κεντρικό άξονα στις φετινές «Μέρες έκφρασης και δημιουργίας», που είναι το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός. Τα εργαστήρια αυτά θα είναι ανοιχτά όχι μόνο για τα παιδιά που παίρνουν μέρος στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Τελλογλείου, αλλά σε όλα τα παιδιά της Θεσσαλονίκης. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9.00-14.00 και 17.00-21.00 και Σάββατο και Κυριακή 10.00-15.00. Τέλος, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη κ. Μανουέλλα Παυλίδου εγκαινιάζει τη Διεθνή Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής, όπως την ίδια μέρα εγκαινιάζονται και οι επτά Εκθέσεις των Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Φορέων, που συμμετέχουν στις «Μέρες».