"Αποστολή στον Πλανήτη Γη", ή "Το Θαύμα της Οδού Σάλιβαν"; "Σλουθ", ή "Ξενοδοχείον ο Φόνος"; Ό,τι κι αν επιλέξετε, εμείς σήμερα προτείνουμε θέατρο. Ρίξτε μια ματιά στις σημερινές εκδηλώσεις λόγου και τέχνης:
Εκδηλώσεις:
* Τριήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93). Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στους αγώνες των εργατών της Θεσσαλονίκης. Στις 7 μ.μ. εγκαινιάζεται έκθεση εικαστικών. Στις 8 μ.μ. παρουσιάζεται το βιβλίο του Rhilip Stein “Siqueiros: η ζωή και το έργο του από τη μεταφράστρια του βιβλίου Βασιλεία Παπαρήγα.

* Η Δημοτική Εμπορική Τουριστική Επιχείρηση Καλαμαριάς οργανώνει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, την Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς στην πλαζ Αρετσούς. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 7 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μαίου.

* «Διά πυρός 2010» είναι η κωδική ονομασία της άσκησης κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς που θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο δημοτικό διαμέρισμα Περιστερώνα του δήμου Απολλωνίας του νομού Θεσσαλονίκης.

* Το τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ διοργανώνει, από σήμερα έως και τις 24 Απριλίου σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, αφιέρωμα στον Augusto Boal, ιδρυτή του «Θεάτρου του Καταπιεσμένου» ο οποίος σφράγισε με το έργο του τόσο το θέατρο όσο και την εκπαίδευση. Στο πλαίσιο του αφιερώματος πραγματοποιείται σήμερα εκδήλωση με θέμα «Εισαγωγή στο έργο του Augusto Boal». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 20.30 στο θέατρο Κλειώ του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Εγνατίας 122.

Κινηματογράφος:
Ανοίγει σήμερα το 11ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας. Μέχρι τις 28 Απριλίου θα προβληθούν στο Ολύμπιον συνολικά δεκατέσσερις ταινίες από το επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη ξεχωριστή θέση κατέχει η βιογραφία μιας μεγάλης προσωπικότητας της γαλλικής κουλτούρας, της Κοκό Σανέλ, την οποία ενσαρκώνει η Οντρέ Τοτού στην ταινία «Στον κόσμο της Κοκό Σανέλ» της Αν Φοντέν. Ο Φρανσουά Οζόν επανέρχεται με την ταινία «Το καταφύγιο», ενώ η Φανί Αρντάν υπογράφει την πρώτη σκηνοθετική δημιουργία της, «Στάχτες και αίμα». Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν επίσης τα έργα δύο αξιόλογων γάλλων κινηματογραφιστών της νεότερης γενιάς, το «Κάνε μου τη χάρη!» του Εμανουέλ Μουρέ και της Λεά Φενέρ «Ένας να αντέξει και οι άλλοι πίσω του». Σήμερα στις 9.30 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Τα ομορφόπαιδα». (ΟΛΥΜΠΙΟΝ - Πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378.404)

Εικαστικά:
* Στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα εικαστικών εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής της Φωτεινής Χαμιδιελή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 21 Μαΐου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Την ίδια ώρα, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα εικαστικών εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Ελευθερίας Ζαχαριάδου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 21 Μαΐου.

Στις 10 π.μ. στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου η Καλλιτεχνική – Παιδαγωγική Ομάδα «Αχτένιστα Πινέλα» θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προέρχεται από τον κόσμο του παραμυθιού, των αισθήσεων και της καθημερινότητας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μουσική:
* Οι Jaya The Cat σε δράση μέσα από reggae, punk rock, ska απόψε στις 9 στο Block33 (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία).

Θέατρο
* Οι «Ομάδες Θεατρικής Δράσης» του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το έργο του πολυβραβευμένου Τζών Πάτρικ Σάνλεη, «Ο Ντάννυ και η βαθιά γαλάζια θάλασσα» (ένας απάχικος – αλήτικος χορός), σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζηβανού.

* Ολοκληρώνονται στις 25 Απριλίου οι παραστάσεις της παραγωγής του ΚΘΒΕ «Η Ισαβέλλα, τρεις καραβέλες κι ένας παραμυθάς» που παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Ρήγα.

* Στο θέατρο Σοφούλη παρουσιάζεται σήμερα στις εννέα και τέταρτο το βράδυ η μαύρη κωμωδία «Ξενοδοχείον ο Φόνος». Η μουσική επιμέλεια είναι της Παλμύρας Δημητρακοπούλου και του Στέφανου Πίττα.

* Πέφτει η αυλαία την Κυριακή 25 του μηνός για το έργο του Άντονυ Σάφφερ «Σλουθ» (Sleuth) που παρουσιάζουν ο Γιώργος Κιμούλης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο θέατρο Κολοσσαίο.

* Τελευταίες παραστάσεις μέχρι τις 25 του μηνός και για «Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουΐλλιαμ Γκίμπσον στο Αριστοτέλειο.

* Την Κυριακή 25 Απριλίου πέφτει η αυλαία για την παράσταση «Αποστολή στον Πλανήτη Γη», του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά, που παρουσιάζεται από την Πειραματική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Το έργο τιμήθηκε με το βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού το 2007.