Σας προτείνουμε να πρωτοτυπήσετε: Αντί για κάποια θεατρική παράσταση,ή μουσική εκδήλωση, πάτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη της γνωστής συγγραφέως Μαριλίν Γιαλόμ, συζύγου του διάσημου ψυχίατρου Ίρβιν, η οποία παρουσιάζει το βιβλίο της και συμμετέχει σε εκδήλωση για τη "Μητέρα Γη". Η εκδήλωση θα γίνει αύριο. Για σήμερα, υπάρχει σινεμά: Προβολή της ταινίας "Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς". Αν, πάλι, προτιμάτε κάτι άλλο, διαλέξτε:
Εκδηλώσεις:
* H Marilyn Yalom, γνωστή διανοούμενη, συγγραφέας και σύζυγος του διάσημου ψυχίατρου Irvin Yalom, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο στο Αμερικανικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης στις 6.30 μ.μ. Θα συμμετάσχει στη συνδιάλεξη για τη Μητέρα Γη που θα πραγματοποιηθεί στο Ανατόλια αύριο στις 17:00, παραμονή της ημέρας της Γης.

* Ο συγγραφέας Νίκος Νυφούδης θα παρουσιάσει σε παιδιά του δημοτικού το βιβλίο του «Ο κύριος Ευρωπαίος και η παρέα του». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στην Παιδική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης.

* Στο πλαίσιο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται διαλέξεις:
o Στις 17:30, στον κύκλο της Ιατρικής – Βιολογίας, στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27), ο καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Αμπατζόπουλος θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Οργανισμοί σε ακραία περιβάλλοντα και Βιοτεχνολογία».
o Στις 19.30, στον κύκλο της Θεολογίας, στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου), ο καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ (Δογματικής) Γεώργιος Μαρτζέλος, θα μιλήσει για την «έννοια της Ορθοδοξίας κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας».
o Στις 19.30, στον κύκλο της Διοίκησης - Οικονομίας, στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27), η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Κατερίνα Γκοτζαμάνη θα δώσει διάλεξη για τη: «Διαχείριση Ποιότητας στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο».

* Στις 10.00 το πρωί στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου η μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, έχει δημιουργήσει μια Παιδαγωγική ομάδα, η οποία θα διοργανώσει παρουσιάσεις στο Κέντρο μας. Στόχος των παρουσιάσεων αυτών είναι να ενημερωθούν τα παιδιά για τις δράσεις της οργάνωσης σε σχέση με την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων, των άγριων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση άλλα και των ζώων που βασανίζονται και αιχμαλωτίζονται από τον άνθρωπο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Ο δήμος Νεάπολης και η αντιδημαρχία Παιδείας – Πολιτισμού σε συνεργασία το 1ο ΣΕΚ Νεάπολης διοργανώνουν ημερίδα για την ασφάλεια στο σχολείο με θέμα: «μαθαίνω ασφαλώς, ασφαλώς μαθαίνω». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 π.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου ΣΕΚ Νεάπολης (πρώην Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη).

* Mε ιδιαίτερη επιτυχία, λόγω της μεγάλης συμμετοχής ενδιαφερομένων, σε όλες τις εκδηλώσεις του προγράμματος, συνεχίζονται οι «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας» 2010, με εικαστικά, μουσικά, θεατρικά δρώμενα και εκπαιδευτικά προγράμματα, που έχουν ως θέμα: «Περιβάλλον και Πολιτισμός». Σήμερα τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν το έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου «Τζιτζιμιτζιχοτζιριά», κωμωδία, με ήρωες μερμήγκια, που τραγουδούν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Εκθέσεις τεκμηρίωσης του έργου, επτά Φορέων της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, καθώς επίσης και η Διεθνής Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής, με συμμετοχή μαθητών ηλικίας 6 έως και 15 ετών από 33 χώρες, όλων των Ηπείρων, αποτέλεσμα διεθνούς διαγωνισμού, που προκήρυξαν οι «Φίλοι», με θέμα: «Ο Πλανήτης Γη, το Σπίτι μας».

* Εκδήλωση για την επέτειο των τριάντα χρόνων των εκδόσεων «Ακρίτας» θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Π. Κυριακίδης στις 8 μ.μ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Βαρνάβας Γιάγκου (αρχιμανδρίτης), Χρήστος Κούρτης (θεολόγος, δημοσιογράφος), Χρυσόστομος Σταμούλης (αναπληρωτής καθηγητής Θεολογικής Σχολής) κ.ά.


Προβολή ταινίας:
* Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικού Κινηματογράφου, προβάλλεται σήμερα στις 8 μ.μ. ταινία από το σύγχρονο γαλλικό κινηματογράφο, στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα θα προβληθεί η ταινία «Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θέατρο:
* «Απόδραση» είναι η παράσταση που ανεβαίνει σήμερα στις 9.15 μ.μ. από τη θεατρική Ομάδα Άλογοι στο Kινηματοθέατρο Αριστοτέλειο. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές Μαίου.

* Το cabaret Σιδεράδικο παρουσιάζει το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Πόσο κοστίζει το σίδερο;» σε σκηνοθεσία της Στέλλας Μεντβέντεβα στο Φουαγιέ του Θεάτρου 3ος Όροφος Καθολικών 4. Η παράσταση παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στις 10 μ.μ.

* Μια τρυφερή κι αστεία ιστορία για την ελευθερία είναι το έργο «Μόνοι μαζί», που βασίζεται στο μυθιστόρημα των Ingvar Ambjornsen και Brodre i blodet και παρουσιάζεται στο θέατρο Σοφούλη. Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη. Παίζουν: Φώτης Σπύρος, Ιούλιος Τζιάτας κ.ά.

Εικαστικά:
* Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού - Αθλητισμού Μίκρας διοργανώνει την Έκθεση «Αγιογραφίας Έργον» της Ευφροσύνης Μανώλη. Η έκθεση φιλοξενείται έως και τις 30 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής επιχείρησης.

* Κοινή έκθεση ζωγραφικής ελλήνων και τούρκων δικηγόρων παρουσιάζεται στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Λαδάδικα). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Απριλίου.

* Στις επτά το απόγευμα, στη GALLERY IANOS στην Αριστοτέλους, εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο της «PHOTOBIENNALE. - 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση», του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί είναι του Δημήτρη Μιχαλάκη με τίτλο "Λεωφόρος Νάτο 2004-2009". Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης μέχρι τις 15 Μαίου.