Χθες βιαστήκαμε να... φέρουμε την Πέμπτη. Έτσι, σήμερα, σας αποζημιώνουμε με διπλάσιες, από ότι συνήθως, προτάσεις. Εμείς επιλέγουμε Χαρούλα στο Μέγαρο (θα στείλουμε και λεπτομέρειες αργότερα). Αξίζει, όμως και η έκθεση φωτογραφίας στο Δίπολο(και τα άλλα αξίζουν, δηλαδή, αλλά να τα δίνουμε σιγά - σιγά). Εσείς; Για διαλέχτε:
Εκδηλώσεις:
* Στο πλαίσιο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται:
o Στις 17.30, στον κύκλο της Νομικής, στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου) ο επίκουρος καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Γώγος θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Οι προστατευόμενες περιοχές «NATOURA».
o Στις 19.30, στον κύκλο Περιβάλλον και Οικολογία, στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου), ο καθηγητής τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Αλκιβιάδης Μπάης θα μιλήσει για την «Κλιματική αλλαγή: Η ατμόσφαιρα τον 21ο αιώνα».
o Στις 18:45, στον κύκλο της Ιστορίας – Αρχαιολογίας - Τέχνης, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27), από τον διδάκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας (αρχιτέκτονα-αναστηλωτή) Πασχάλη Ανδρούδη για τα «Χάνια και καραβάν-Σαράγια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».

* «Η επίδραση της βυζαντινής μουσικής σε συνθέτες της Αμερικής» είναι το θέμα της ομιλίας του καλλιτεχνικού διευθυντή της Schola Cantorum Νεκτάριου Αντωνίου που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (λεωφόρος Στρατού 2).

* Γενική Συνέλευση διοργανώνεται από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, μέλος του δικτύου Μεσογειακών Πολυτεχνείων, στο αμφιθέατρο «Παναγής Παναγιωτόπουλος». Η έναρξη των εργασιών θα γίνει στις 9.30 π.μ. και θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 του μηνός.

* Το 3ο Διεθνές συνέδριο για την ιατρική των μουσικών στην Ελλάδα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν αύριο και θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 Απριλίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Τελλόγλειου Ιδρύματος. Θα ακολουθήσει ρεσιτάλ πιάνου με τον διεθνούς φήμης πιανίστα και διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Γιώργο Κωνσταντινίδη.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας:
*Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη νομαρχία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στις 10 π.μ. ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών Βορείου Ελλάδος και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης. Διαμαρτύρονται για το κίνδυνο να μπει λουκέτο στη Σχολή Τυφλών.

* Συλλαλητήριο διοργανώνουν για τις 7 μ.μ. στο Άγαλμα του Βενιζέλου τα πρωτοβάθμια σωματεία ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνηση.

Παρουσιάσεις βιβλίων:
* Στις 20.00 στο βιβλιοπωλείο Ιανός, στην Αριστοτέλους, ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλο «Αγαπώ τη δυσλεξία σου». Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Θεόφιλος Γουλτίδης.

* «Γοργίας ο Λεοντίνος» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Εύας Λιάρου –Αργύρη που θα παρουσιαστεί στις 7 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο Μαλλιάρης –Παιδεία Ανατόλια (Δημ. Γούναρη 39, στην Καμάρα).

* «Η Άγνωστη Μικρά Ασία» είναι το βιβλίο του Γιώργου Λεκάκη που θα παρουσιαστεί στις 20.00 στο βιβλιοπωλείο «Αριστοτέλειον» Θεσσαλονίκης (Ερμού 61).

* Ο συγγραφέας Νίκος Νυφούδης θα παρουσιάσει σε παιδιά δημοτικού το βιβλίο του «Ο κύριος Ευρωπαίος και η παρέα του». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Ορέστου.

Μουσικά - θεατρικά:
* «Οι θεριστές» εμφανίζονται απόψε στο Καφωδείο Ελληνικό, πίσω από το δημαρχείο.

* Οι «Ομάδες Θεατρικής Δράσης» του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το έργο του πολυβραβευμένου Τζών Πάτρικ Σάνλεη, «Ο Ντάννυ και η βαθιά γαλάζια θάλασσα» (ένας απάχικος – αλήτικος χορός), σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζηβανού. Οι παραστάσεις δίνονται στην αίθουσα Μάντεως Τειρεσία που βρίσκεται στην οδό Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15 & Μάντεως Τειρεσία (περιοχή Δελφών με Παρασκευοπούλου).

* Πρεμιέρα απόψε για τις μουσικές παραστάσεις της Χάρις Αλεξίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιάσει, μαζί με τους μουσικούς της, ένα πρόγραμμα με σπάνιες στιγμές από την μεγάλη μουσική της διαδρομή. Η επιλογή του ρεπερτορίου είναι της Λίνας Νικολακοπούλου, η σκηνική επιμέλεια του Άγγελου Μέντη και η μουσική επιμέλεια και οι ενορχηστρώσεις του Κώστα Παπαδούκα. Θα δώσει 6 μουσικές παραστάσεις, στις 15, 16,17,18, και 23,24 Απριλίου.

* Η Ασπασία Θεοφίλου είναι η Σύλβια, στο μουσικό παραμύθι "Athènes électrique" σε μουσική και στίχους του Μάριου Τσικνή, που θα παρουσιαστεί από σήμερα μέχρι τις 18 Απριλίου στο Θέατρο 3ος Όροφος της Ομάδας Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα (Καθολικών 4).

* Το έργο «Μόνοι μαζί» κάνει πρεμιέρα αύριο στις 9.15 το βράδυ στο Θέατρο Σοφούλη. Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη. Ημερομηνίες παραστάσεων: Πέμπτη 15/4 – Τρίτη 20/4, Δευτέρα 26/4 & Τρίτη 27/4 και κάθε Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη μέχρι τέλος Μαΐου.

Εικαστικά:
* Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα «παραβαρδάρια περιοχή, σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης» εγκαινιάζεται στις 7 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο ΔΙΠΟΛΟ (Δημητρίου Γούναρη 53). Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Απριλίου.

* Στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα εικαστικών εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με ακουαρέλες της Nike (Νίκη) Mees. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 21 Μαΐου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Οι «ανήσυχες μαμάδες» της Θεσσαλονίκης είναι παρούσες στην 6η έκθεση «la mamart» που εγκαινιάζεται σήμερα στην γκαλερί «Ζήτα – Μι» και αποτελεί μια από τις τελευταίες εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει ο χώρος. Διοργανώτριες είναι η Μαρία Δουκάκη, η Μαρία Μπελίδου και η Βιβή Μπέρμπη.