«CERN: ένα Ευρωπαϊκό “εργοστάσιο” παραγωγής γνώσης και τεχνολογίας» είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 και ώρα 18.30, στην αίθουσα Α31 του κτηρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών (παλαιά ΦΜΣ). Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων του Α.Π.Θ. και το «XXVIII Workshop on Recent advances in Particle Physics and Cosmology».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
ο Δρ. Εμμανουήλ Τσεσμελής, ερευνητής και μέλος του Διευθυντικού Γραφείου του CERN και Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με θέμα «Το CERN και ο ρόλος του στη βασική έρευνα και την τεχνολογία»,
και ο Δρ. Χρήστος Ελευθεριάδης, Αν. Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Η συμμετοχή του Α.Π.Θ. στο CERN και οι μελλοντικές προοπτικές».
Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό
Ο Καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής θα κάνει, αρχικά, μια συνοπτική περιγραφή του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή (LHC) και στη συνέχεια θα αναλύσει τα επιστημονικά προγράμματα του CERN σε επιταχυντές υψηλών ενεργειών για τα επόμενα χρόνια. Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του LHC και των προ-επιταχυντών (pre-injectors) του. Αυτή μπορεί να συνεχιστεί από ένα γραμμικό επιταχυντή ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων, το Συμπαγή Γραμμικό Επιταχυντή (CLIC). Ο ομιλητής θα περιγράψει το σχεδιασμό των μελλοντικών επιταχυντών στο CERN, οι οποίοι έχουν μια μοναδική αξία για τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων.
Ο Αν. Καθηγητής Χρήστος Ελευθεριάδης θα αναφερθεί στη συμμετοχή του Α.Π.Θ. στα πειράματα του CERN. Η συμμετοχή ξεκίνησε με πειράματα στο Low Energy Antiproton Ring (LEAR), περίοδος που ολοκληρώθηκε με το πείραμα CPLEAR. Η συμμετοχή συνεχίστηκε με τα πειράματα FEAT, TARC και nTOF. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, δημιουργήθηκε η ομάδα που συμμετέχει στο πείραμα ATLAS του LHC και ακολούθησε η ομάδα Αστροσωματιδιακής Φυσικής με το πείραμα CAST.
Το Α.Π.Θ. έχει διαμορφώσει μια δυναμική παρουσία στο CERN και η προοπτική για το μέλλον είναι ότι θα τη συνεχίσει και θα τη διευρύνει.