«Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα αξιολόγησης των κρατικών της ομολόγων μετά τη λήξη της περιόδου εφαρμογής των έκτακτων μέτρων της ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει 100% το Πρόγραμμα Σταθερότητας». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδης Κράτσα.
Στην ερώτησή της η κ. Κράτσα σημείωνε ότι η ΕΚΤ έχει στόχο να περιορίσει τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στο τέλος του χρόνου: «Θα δεχθεί λοιπόν η ΕΚΤ ελληνικά κρατικά ομόλογα με χαμηλότερη αξιολόγηση ως ενέχυρο για τα δάνεια που χορηγεί, μετά την περίοδο υποστήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συμπαράσταση στην Ελλάδα; Ή μήπως η ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει με κάποιον άλλο τρόπο, ρώτησε η Ευρωβουλευτής. Στην απάντησή του ο κ. Τρισέ επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα εάν εφαρμόσει πλήρως το πρόβλημά της, ενώ σημείωσε ότι εάν δε συμβεί αυτό το θετικό σενάριο, θα επανεξετάσουμε την περίπτωση.
Η κ. Κράτσα διατύπωσε ερώτηση και στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ζητεί άμεσα σαφές κι αποτελεσματικό μήνυμα από την Ε.Ε. με στόχο να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού. Παρά το πρόγραμμα σταθερότητας και τις δηλώσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι αγορές δεν πείσθηκαν και τα επίπεδα δανεισμού είναι ολοένα και υψηλότερα. Ποια πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή λύση που θα θεωρηθεί επαρκής από τις αγορές, ρώτησε η Ευρωβουλευτής. Ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι η ευρωζώνη ετοιμάζεται να αντιδράσει εάν συνεχισθεί η κερδοσκοπία, αλλά δε μπορεί να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου.