Όλα καλά! Αυτό το μήνυμα προσπάθησε να περάσει, σήμερα, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, όταν ρωτήθηκε για τα οικονομικά και τα ενδοπασοκικά. Σύμφωνα με το γραμματέα, ούτε θα πτωχεύσουμε ως χώρα, ούτε θα πτωχεύσουν ως κίνημα.
Συγκεκριμένα δεν υπάρχει πρόβλημα με τους έξι της Νομαρχιακής Επιτροπής Α Θεσσαλονικης του ΠΑΣΟΚ που διατύπωσαν άλλες θέσεις για το μεταναστευτικό κι ο Πάγκαλος τους απεκάλεσε "ηλίθιους', δεν υπάρχει πρόβλημα με την κ. Κατσέλη και δε γνωρίζει κανέναν να ΄ναι δυσαρεστημένος από την υπουργό, δεν υπάρχει πρόβλημα με τις συνεχείς δηλώσεις και ανακοινώσεις στελεχών του κινήματος, επειδή οι διαφορετικές απόψεις καταλήγουν σε κοινή συνιστώσα!
Όσον αφορά την προσφυγή μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(Δ.Ν.Τ.), όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές: «Η προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε στα χέρια μας όλα τα όπλα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Όταν λέμε όλα εννοούμε όλα», είπε ο κ. Ξυνίδης και πρόσθεσε: «Όποιος στερεί, με δηλώσεις ή με πιθανότητες, πιθανά όπλα της κυβέρνησης, στο να τα χρησιμοποιήσει για να μπορέσει να δανειστεί αυτά τα οποία έχει ανάγκη, δεν βοηθά στη δύσκολη στιγμή στην οποία βρισκόμαστε. Άρα, εκ των πραγμάτων, όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές».
Σε ερώτηση για τις απουσίες υπουργών από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο, απάντησε: «Αρκετοί υπουργοί δεν ήρθαν και δεν ήρθαν γιατί έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις, που αυτή τη στιγμή για την πατρίδα είναι πολύ σημαντικές, όχι ότι και το Ε.Σ. δεν ήταν μια πολύ σημαντική διαδικασία, αλλά έπρεπε να βρίσκονται στο καθήκον τους. Και ήμουν ενήμερος από πριν για όλους που δεν μπορούσαν να παραστούν γι αυτούς τους λόγους. Ας μην δίνονται ερμηνείες, διότι δεν μπορούμε σε αυτή τη χώρα, με βάση τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν, να καθόμαστε και να ερμηνεύουμε ποιος πήγε που. Είναι λάθος, χάνουμε τη συγκέντρωση μας στον έναν απόλυτα και μοναδικό στόχο που έχει αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση».
Για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο περί την δυσαρέσκεια προς την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ο κ. Ξυνίδης παρατήρησε: «Εγώ δεν ξέρω κάποιον που να δυσαρεστήθηκε. Αν αυτοί που τα γράφουν γνωρίζουν ποιος δυσαρεστήθηκε, να τον ονομάσουν».
Για την κατά πλειοψηφία απόφαση της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, για το ζήτημα της χορήγησης ιθαγένειας σε μετανάστες, ο κ. Ξυνίδης επισήμανε: «Όλα όσα μεσολάβησαν έχουν αποκαταστήσει αυτό που υπάρχει ως κοινή λογική και κοινός μέσος όρος στην αντίληψη που έχουμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ για τους μετανάστες και την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τους νόμιμους μετανάστες που μένουν στη χώρα μας. Ως εκ τούτου νομίζω δεν υφίσταται πλέον κάποιο θέμα το οποίο έχουμε να συζητήσουμε».
Ο κ. Ξυνίδης συναντήθηκε με τον γραμματέα της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπαστεργίου, ο οποίος, πριν δύο εβδομάδες, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να του επισημάνει ότι στον τομέα της Υγείας δεν προχωρά τίποτα. Ο κ. Ξηνίδης είπε για τον κ. Παπαστεργίου ότι έχει την ευθύνη της λειτουργίας του κομματικού οργάνου. Πρόσθεσε ότι και με τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν προκύπτει ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν... ενιαία αντίληψη. Ότι η χώρα δεν μπορεί να πηγαίνει ούτε με φοβίες, ούτε με ξενοφοβίες, ούτε με ρατσισμούς, ούτε με εθνικισμούς.
«Όσοι προσπαθούν να πείσουν ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη η οποία έχει μάθει να ζει με τέτοιου είδους κατευθύνσεις κάνουν απόλυτο λάθος. Με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές η Θεσσαλονίκη θα αποδείξει αυτό που πάντα ήταν, και ιδίως για εμάς τους βορειοελλαδίτες, μια πόλη όπου βρίσκονται και συναντώνται πολιτισμοί. Μια πόλη που στο βάθος των αιώνων υπήρξε κέντρο των επιστημών, των τεχνών, του πολιτισμού. Αυτό θα συνεχίσει να είναι και όχι μια φοβική πόλη», τόνισε.