"Ισχνή" χαρακτήρισε την απορρόφηση των ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, μόλις έξι έργα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά είναι η κατασκευή των οδικών κόμβων στον δήμο Μυγδονίας, η αποκατάσταση των χωματερών του νομού Θεσσαλονίκης, η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία, η αποκατάσταση της χωματερής Κουφαλίων, η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης στον Άγιο Αθανάσιο και η κατασκευή δύο νηπιαγωγείων στην Πολίχνη.
"Στόχος μας είναι να φτάσουμε την ισχνή σήμερα απορρόφηση του ΠΕΠ στο 15% μέχρι το τέλος του έτους και παράλληλα να βελτιώσουμε όλους τους δείκτες προόδου του Προγράμματος, κάτι που μεταφράζεται σε έργο ωφέλιμο για τον τόπο και τους πολίτες που υπηρετούμε καθένας από τη θέση του", είπε η κ. Λιονή, απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνεδρίαση του δ.σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Θεσσαλονίκης.
Ζήτησε στενότερη συνεργασία, ώστε "να προχωρήσουμε ταχύτερα στην έναρξη κατασκευής έργων με ώριμες μελέτες, που θα δώσουν μια ανάσα σε όλους μας, τόσο οικονομική και αναπτυξιακή, όσο και κοινωνική. Άλλωστε, πιστεύω πως όλα τα έργα που προτείνετε να ενταχθούν στο ΠΕΠ και να χρηματοδοτηθούν από τα πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν είναι έργα βιτρίνας, αλλά ουσιαστικές απαντήσεις στα επείγοντα και χρόνια προβλήματα των δημοτών σας", πρόσθεσε.
Τα ενταγμένα έργα, όπως τα ανακοίνωσε η περιφερειάρχης, είναι τα εξής:
1. Οι κόμβοι του Δήμου Μυγδονίας προϋπολογισμού 3,3 εκ. ευρώ, που είναι στη φάση της υπογραφής της σχετικής σύμβασης.
2. Στην ίδια φάση, με ολοκληρωμένες μελέτες είναι και το σημαντικότατο έργο της αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων του Νομού, προϋπολογισμού 2,15 εκ. ευρώ. Πρόκειται για έργο μεταφερόμενο, που το έχει αναλάβει η Νομαρχία και, σύμφωνα με την κ. Λιονή "είμαστε στη δεύτερη φάση, που ελπίζω πως θα μας απαλλάξει πια από το τριτοκοσμικό φαινόμενο των ανεξέλεγκτων χωματερών".
3. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Βορειοδυτικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Το έργο το έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, με προϋπολογισμό 12,2 εκ. ευρώ και πλέον είναι υπό δημοπράτηση.
4. Το έργο αποκατάστασης των χωματερών του Δήμου Κουφαλίων, για το οποίο αναμένονται τα τεύχη δημοπράτησης, που το χρηματοδοτείται με 695.000 ευρώ.
5. Στη φάση της αναμονής των τευχών δημοπράτησης είναι και το έργο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Αγίου Αθανασίου, με 638.000 ευρώ.
6. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και η κατασκευή δυο νηπιαγωγείων (17ου και 16ου διθέσιων στην Πολεοδομική Ενότητα 16) του Δήμου Πολίχνης, με 2,1 εκ. ευρώ.

Προβλήματα και με το Γ ΚΠΣ
Προβλήματα, όμως, διαπιστώθηκαν και με το Γ ΚΠΣ. Έργα, τα οποία είχαν ενταχθεί σε αυτό, δεν έχουν "κλείσει" ακόμη και για να γίνει δυνατή η ταχύτερη αποπληρωμή και είσπραξη των υπολειπόμενων κοινοτικών πόρων, έχει τεθεί, όπως είπε η κ. Λιονή "ως Εθνικός Στόχος, η επιτάχυνση των διαδικασιών κλεισίματος των έργων". Όπως είπε προς τους δημάρχους, έχει γίνει πλήρης καταγραφή των εκκρεμοτήτων των έργων ευθύνης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α Βαθμού και, από κοινού, και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα προσδιοριστούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τα έργα να κλείσουν επιτυχώς. "Πρόθεση μας είναι να εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την εισροή κοινοτικών πόρων για την χώρα και την αποφυγή απεντάξεων και επιβάρυνσης του προϋπολογισμού του φορέα σας", υπογράμμισε προς τους προέδρους.
Η συνάντηση της κ. Λιονή με τους δημάρχους έγινε στο πλαίσιο ενός road show που επιχείρησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στους νομούς ευθύνης της, με αντικείμενο το Γ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Οι διαπιστώσεις δεν ήταν καθόλου ευχάριστες: Αναπτυξιακές εταιρίες έκλεισαν, άλλες δεν έχουν έργο, μερικές προσπαθούν να λειτουργήσουν με το ελάχιστο προσωπικό. Σε κάποιες, μάλιστα, το προσωπικό παραμένει απλήρωτο, ενώ σε άλλες έχει δεχτεί μείωση αποδοχών.
Τα έργα που αυτές διαχειρίστηκαν ολοκληρώθηκαν, όμως η έλλειψη νέου αντικειμένου ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα τμήματα που ασχολούνταν με τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) δεν υπάρχουν πια, καθώς τα συγκεκριμένα προγράμματα έληξαν.
Όσον αφορά τη διαχείριση χρημάτων, η γ.γ. της ΠΚΜ, υποσχέθηκε διαφάνεια: "Ως επικεφαλής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα ήθελα να δεσμευτώ, ότι θα λειτουργήσουμε με διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Θα ζητούμε επίμονα τη συνεργασία, το διάλογο και τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συμφωνία σε όλες τις ενέργειές μας. Θα επιδιώξουμε αμοιβαία στήριξη και αυστηρότητα στους κανόνες", τόνισε.