Τη χωροθέτηση του εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων δυτικού τομέα εντός του χώρου του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, που έχει την ευθύνη για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό.
Κατά την ψηφοφορία μειοψήφησε ο δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης, ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεση των κατοίκων της περιοχής στην παραπάνω χωροθέτηση. Να θυμίσουμε, μάλιστα, ότι πριν μερικούς μήνες οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ξεσηκωθεί με αυτήν την προοπτική.
Επίσης, πριν από περίπου δέκα μέρες αντιπροσωπεία του Συνδέσμου είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σε αυτήν τη συνάντηση, όπως αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ζουρνάς, «λάβαμε το «πράσινο φως» για τη χωροθέτηση του εργοστασίου δυτικού τομέα στη Μαυροράχη αλλά και τη δημιουργία ΧΥΤΥ και εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου». Η πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής είχε ζητηθεί από το Σύνδεσμο αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολιτική βούληση για την δημιουργία των έργων.
Στο μεταξύ, στη δικαιοσύνη πρόκειται να προσφύγει ο δήμαρχος Ασσήρου, ο οποίος θα συγκαλέσει παράλληλα και το δημοτικό συμβούλιο ώστε να προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις του. «Η απόφαση για τη χωροθέτηση του εργοστασίου εντός της Μαυροράχης παραβιάζει τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και δεν λαμβάνει υπόψη ότι όλη η περιοχή βρίσκεται εντός της ζώνης Ραμσάρ» ανέφερε ο κ. Ράβναλης.