Μάχη για τα έργα που γίνονται -ή δεν γίνονται- στη Θεσσαλονίκη, έχει ξεσπάσει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Την αφορμή έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, όταν αναφέρθηκε σε αυτά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για έργα που έχουν παγώσει(δες λεπτομέρειες με κλικ εδώ), για να απαντήσει ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης (δες λεπτομέρειες για την απάντηση Μαγκριώτη με κλικ εδώ).
Τώρα, πήρε τη σκυτάλη ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ημαθίας κ. Μ. Χαλκίδης: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η τακτική της κυβέρνησης και συγκεκριμένα της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών που από θέση θεατή, αντί να ασχολείται με παραγωγή έργου επιδίδεται σε ανούσιες δηλώσεις και ακυρώσεις ή επιβραδύνσεις του μεγαλύτερου προγράμματος δημοσίων έργων που γνώρισε η χώρα και παρέδωσε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για την χρηματοδότηση και υλοποίηση των δημοσίων έργων της χώρας», αναφέρει στη δήλωσή του.
Τον ρωτά, όσον αφορά τα έργα της Θεσσαλονίκης, "τι να μας πει για αυτά το ΠΑΣΟΚ, όταν τα ίδια του τα στελέχη διαμαρτύρονταν στη διάρκεια της εικοσαετούς διακυβέρνησης του για την εγκατάλειψη της Θεσσαλονίκης και γενικά της Περιφέρειας σε έργα υποδομών".
Ο κ. Χαλκίδης επισημαίνει τα εξής:
1. Το έργο του “ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”, που είχε εξαγγείλει, πολλές φορές, ο κ. Σημίτης και καθυστερούσε το ΠΑΣΟΚ επί μία εικοσαετία, ξεκίνησε από τη Νέα Δημοκρατία με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου το 2012. Και μπορεί να παραδοθεί το 2012 μέσα 2013 υπό δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι να χρηματοδοτείται κανονικά, διότι τώρα υποχρηματοδοτείται. Και η δεύτερη είναι η πολιτική ηγεσία επιτέλους, αντί δηλώσεων, να αντιμετωπίσει τα θέματα που είναι φυσικό να προκύπτουν σε ένα τόσο μεγάλο και υπόγειο έργο(έχει δημοπρατηθεί η επέκταση προς την Καλαμαριά με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡ)).
2. Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Σίνδο, αποτελεί μια ολοκληρωμένη και τελική πρόταση της ΝΔ. Επιπλέον είναι χρυσή ευκαιρία για μια ευρεία πολεοδομική και αισθητική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη την οποία το ΠΑΣΟΚ καλείται άμεσα να υλοποιήσει.
3. Τα έργα ανάπτυξης και αναβάθμισης που είναι σε εξέλιξη στον αερολιμένα “Μακεδονία”, με την τεράστια επένδυση που έχει γίνει, καθιστούν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, διεθνές κέντρο.
4. Ολοκληρώθηκε η επέκταση κατά 10000 m² του αεροσταθμού, καθώς και η επέκταση του εμπορευματικού σταθμού 5500 m² και άλλα έργα. Επίσης, κατασκευάζεται ο διάδρομος προσαπογειώσεων. Είναι διαστρέβλωση της αλήθειας ότι, δήθεν, προχωρήσαμε με 3 χρόνια καθυστέρηση στην κατασκευή του διαδρόμου. Θυμίζουμε ότι το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2001 και λόγω αδιαφανών κριτηρίων επιλογής και προσφυγών μεταξύ των διαγωνιζομένων είχε εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες. Το επαναδημοπρατήσαμε με σαφείς προδιαγραφές με το νέο Νόμο ανάθεσης έργων, με διαφάνεια και η σύμβαση υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2005.
5. Η έναρξη της επέκτασης του 6ου προβλήτα του λιμανιού Θεσσαλονίκης, με την ολοκλήρωση της εργολαβίας για τη θεμελίωση του κρηπιδώματος του προβλήτα πραγματοποιήθηκε επί Νέας Δημοκρατίας. Η τωρινή κυβέρνηση είναι αυτή που δεν χρηματοδοτεί άμεσα την συνέχιση των έργων.
6. Οι δημοπρατήσεις των έργων της εξωτερικής Περιφερειακής οδού, που ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν ανατρέπονται, γιατί η κυβέρνηση ξεκινά νέα δημόσια διαβούλευση με τους φορείς της πόλης.
7. Η Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα υποδομής. Ένα σημαντικότατο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό έργο. Η σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή της κυρώθηκε στη Βουλή (ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) με το Νόμο 3535/2007. Δυστυχώς οι προσφυγές στο Σ.τ.Ε, αλλά κυρίως οι αλλαγές που επέβαλε το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά την κύρωση στη Βουλή, δεν επέτρεψαν την εφαρμογή της σύμβασης και επομένως την κατασκευή του έργου. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Πολιτισμού ανατρέποντας τις δικές του αποφάσεις (ΚΥΑ) με τις οποίες δημοπρατήθηκε το έργο, άλλαξε ριζικά το συμβατικό αντικείμενο.
"Πρέπει, επιτέλους, οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ να καταλάβουν ότι είναι αυτοί που, εδώ και έξι μήνες, έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν βρίσκονται πια σε θέση στείρας αντιπολίτευσης και κριτικής, αλλά ευθύνης απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Οφείλουν, επίσης, να συνειδητοποιήσουν ότι το κράτος έχει συνέχεια. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιδοκιμάσουν ό,τι καλό παρέλαβαν από την Κυβέρνηση της ΝΔ (και στον Τομέα Δημοσίων Έργων παρέλαβαν μεγάλο έργο) και να ολοκληρώσουν τα έργα, που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής", προτείνει ο κ. Χαλκίδης.