Τρεις προτάσεις, για να λυθούν αρκετά από τα προβλήματα της πόλης, ως ένα σημείο, όπως είναι το κυκλοφοριακό, το παραεμπόριο και η έλλειψη χώρων για πεζούς, καταθέτειη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης. Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι προτάσεις αυτές έχουν, ήδη, υποβληθεί στην κεντρική εξουσία, εδώ και καιρό, όμως δεν εχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες.
Αναλυτικά οι προτάσεις της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν ως εξής:
* Να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. για σοβαρές παραβάσεις όπως τα διπλοπαρκαρίσματα, το κλείσιμο των διαβάσεων και των ραμπών διέλευσης των αναπήρων κ.τ.λ., όχι για να βάλουμε περισσότερα χρήματα στα ταμεία του Δήμου αλλά για να λειτουργήσει κατασταλτικά ο φόβος του επαπειλούμενου προστίμου.
* Να τροποποιηθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο που προβλέπει τον περιορισμό των δύο προστίμων ετησίως για την παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με νέες διατάξεις και με τη δυνατότητα άμεσης και απεριόριστης επιβολής προστίμων.
* Να αναλάβει επιτέλους δράση η πολιτεία στην πάταξη του φαινομένου του παραεμπορίου. Να βρει και να συλλάβει τους διακινητές μεγαλέμπορους, φοροφυγάδες, να αυξήσει τους τελωνειακούς ελέγχους και να κατάσχει τα παράνομα προϊόντα πριν αυτά εισέλθουν στη χώρα και κατακλύσουν την αγορά.
"Τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία της πόλης είναι πολλά και οι καταγγελίες των συμπολιτών μας, που καθημερινά φτάνουν στην Υπηρεσία, εκατοντάδες. Θα συμφωνήσουμε όμως όλοι πως τα σημαντικότερα από αυτά είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργούν οι παράνομες σταθμεύσεις, οι παράνομες καταλήψεις πεζοδρόμων και πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα και η αύξηση του παράνομου λαθρεμπορίου στο κέντρο της πόλης. Εμείς με θάρρος μπορούμε να λάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Δυστυχώς όμως το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και η αναποφασιστικότητα και απραξία της Κεντρικής Διοίκησης σαμποτάρουν ουσιαστικά τις προσπάθειές μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής:
"Εμείς εισηγηθήκαμε, εισηγούμαστε και προσδοκούμε την αφύπνιση της Πολιτείας. Μέχρι τότε ας μην περιμένουμε από τη Δημοτική Αστυνομία να κάνει θαύματα".