Τέσσερις στους δέκα συνταξιούχους του Οργανισμού ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών, εργάζονται για να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Την ίδια ώρα, έξι στους δέκα επιχειρηματίες, που είναι ασφαλισμένοι στο ίδιο ταμείο, συμφωνούν με την καθιέρωση από το 2018 μίας βασικής σύνταξης για όλους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του βιοτεχνικού επιμελητηρίου για τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Η έρευνα με τίτλο «Πως βλέπουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό» διενεργήθηκε σε δείγμα 705 ατόμων (405 ενεργοί επιχειρηματίες - μέλη του ΒΕΘ και 300 συνταξιούχοι).
H έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 16 Μαρτίου αναλύεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος εξετάζει το πώς βλέπουν τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό τα μέλη του ΒΕΘ –ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και το δεύτερο στο πως αντιμετωπίζουν τις αλλαγές οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ.

Αντίθετοι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
Θετικοί στη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι επτά στους δέκα (70%) ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ ενώ δύο στους δέκα (18%) δηλώνουν ότι διαφωνούν. Έξι στους δέκα (58%)συμμετέχοντες στην έρευνα διαφωνούν με την εξομοίωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών ενώ τέσσερις στους δέκα (40%) συμφωνούν. Εννέα στους δέκα (88%) πιστεύουν ότι δημιουργείται πρόβλημα βιωσιμότητας στα ασφαλιστικά ταμεία με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το 59% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι συμφωνεί με την καθιέρωση από το 2018 μία βασικής για όλους σύνταξης (περίπου 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα συν την ανταποδοτική) ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το 34%.
Το 75% δηλώνει ότι συμφωνεί με μία σταθερή και θεσμοθετημένη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από τον προϋπολογισμό του κράτους σε ποσοστό 0,64% του ΑΕΠ (όπως χρηματοδοτείται το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ). Διαφορετική γνώμη στη σχετική ερώτηση δηλώνει ότι έχει το 17%.
Υπέρ της ένταξης στον ΟΑΕΕ όσων δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων τάσσεται το 81% ενώ κατά δηλώνει το 15%.

Διαδοχική ασφάλιση με ενιαίο τρόπο
Άμεση ψήφιση νόμου για τον υπολογισμό της διαδοχικής ασφάλισης με ενιαίο τρόπο ζητά το 90% των ερωτηθέντων με μόλις το 6% να διαφωνεί. Στην ερώτηση «συμφωνείτε με τη δημιουργία λογαριασμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας» το 80% δηλώνει ότι συμφωνεί ενώ στην ερώτηση «συμφωνείτε για τη δημιουργία λογαριασμού ανεργίας» το 77% απαντά θετικά ενώ αντίθετο εμφανίζεται το 19%. Σύμφωνο με τη δημιουργία Τράπεζας Ασφαλιστικών Ταμείων εμφανίζεται το 64% ενώ αντίθετο με το πάγωμα των μισθών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το 79% των ερωτηθέντων.
Στα 61,8 έτη συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ

"Μικρή" η σύνταξη
Στα 1.107 ευρώ οριοθετείται ο μέσος όρος της σύνταξης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, ενώ κατά μέσο όρο συνταξιοδοτούνται στα 61,8 έτη. Στην ερώτηση «πόσα χρόνια πληρώνετε εισφορές στον ΟΑΕΕ( ΤΕΒΕ)» ο μέσος όρος που προκύπτει από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων φτάνει στα 32,7 έτη.
Ασφαλισμένο και σε άλλο Ταμείο πλην του ΟΑΕΕ ήταν το 60% των συνταξιούχων που συμμετείχαν στην έρευνα. Χαμηλή χαρακτηρίζει τη σύνταξη του το 69%, ‘αυτή που πρέπει’ το 20% ενώ μόλις το 1% δηλώνει ότι είναι υψηλή. Σημαντικό είναι το ποσοστό (10%) εκείνων που δεν απάντησαν στην ερώτηση.
Λίγο έως καθόλου ευχαριστημένο από τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες του Ταμείου του δηλώνει το 59% ενώ αρκετά έως πολύ το 33%.
Για καλύτερες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στον ΟΑΕΕ πριν την συνταξιοδότηση κάνει λόγο η συντριπτική πλειοψηφία (90%) των συμμετεχόντων ενώ μόλις το 10% απαντά ότι έχει καλύτερες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στο ΙΚΑ όντας στη σύνταξη.

Καλύτερη η ζωή πριν την σύνταξη
Χειρότερη απαντά ότι έγινε η ζωή του από τη στιγμή που συνταξιοδοτήθηκε, σε σχέση με το παρελθόν το 43%, καλύτερη το 23%, ενώ το 27% απαντά ότι παρέμεινε η ίδια.
Στην εργασία επέστρεψε το 43% των συμμετεχόντων στην έρευνα προκειμένου να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες, ενώ το 54% απαντά ότι τα βγάζει πέρα με τη σύνταξη του.
Αρνητική στο πάγωμα των μισθών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εμφανίζεται η μερίδα του λέοντος των συμμετεχόντων, καθώς το 82% απαντά ότι διαφωνεί και μόλις το 15% ότι συμφωνεί.