Με ρυθμό χελώνας περπατά το θέμα της εξωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης. Χθες, ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο δήμο Σταυρούπολης, παραδέχτηκε την ανάγκη να γίνει ο δρόμος, αλλά και το ότι, η δημοπράτησή του έχει περάσει, πλέον, στο 2011.
«Εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε την δημοπράτηση του πρώτου τμήματος από το ΤΙΤΑΝ μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα, μέχρι το τέλος του χρόνου. Αφού οριστικοποιήσουμε την χάραξη και του δεύτερου τμήματος στη περιοχή της Θέρμης και ολοκληρώσουμε τις μελέτες, θα επιδιώξουμε την δημοπράτησή του μέσα στο 2011», είπε ο κ. Μαγκριώτης.
Όπως είπε ο υφυπουργός, το θέμα βρίσκεται στην τελευταία φάση της διαβούλευσης. Παραδέχτηκε, ακόμη, την ανάγκη κατασκευής του έργου, καθώς με την ολοκλήρωση του ανατολικού μέρους της οδού θα λυθούν αρκετά προβλήματα πρόσβασης σε Κεντρική Μακεδονία και –ιδιαίτερα- στη Χαλκιδική. «Είναι ένα πολυσύνθετο έργο, πολύ σημαντικό αλλά και υψηλού κόστους. Μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκαίων πόρων για την κατασκευή της έχει δυστυχώς διασφαλιστεί μέχρι τώρα από το ΕΣΠΑ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από τους κατοίκους της ανατολικής πλευράς, λόγω της αρχικής χάραξής της», επεσήμανε ο κ. Μαγκριώτης.
Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των δημάρχους της δυτικής και βορειοδυτικής πλευράς του πολεοδομικού συγκροτήματος, στην οποία θα εξετασθούν τα προβλήματα της δυτικής περιφερειακής.
«Ο περιφερειακός δρόμος έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό αστικός δρόμος και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία και στην οδική ασφάλεια. Γι’ αυτό χρειάζεται μια συνολική μελέτη που θα δίνει λύσεις, τόσο στην κυκλοφορία, όσο και στην ασφάλεια», υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Ο κ. Μαγκριώτης συναντήθηκε με το δήμαρχο Σάββα Σερασίδη και προήδευσε σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν, ακόμη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Αναστασιάδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Ανέστης Περτσεμλίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νίκος Πασχαλούδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ανακοίνωσε πως είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης. Παραδέχτηκε πως έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις, όμως «δεν είναι όμως αρκετές. Η πόλη παραμένει αθωράκιστη, ιδιαίτερα στη Δυτική της πλευρά. Γι’ αυτό ακριβώς εκπονούμε ένα σχέδιο ενιαίας αντιμετώπισης της αντιπλημμυρικής προστασίας στις πόλεις, ενταγμένο σε μια συνολική στρατηγική του Υπουργείου, ένα ειδικό πρόγραμμα για όλη τη χώρα». Δικαιολόγησε την κεντρική διαχείριση του προγράμματος αναφερόμενος στις κλιματικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων.
Για το ζήτημα της σχολικής στέγης είπε πως «χρειάζεται να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη» κι ανακοίνωσε «ολοκληρωμένο σχέδιο για να υπάρξουν πλέον λύσεις στα προβλήματα, που αντί να μειώνονται, πολλές φορές πολλαπλασιάζονται σε ορισμένους δήμους λόγω της ανάπτυξής τους».

Στη φωτογραφία του Ν. Αρβανιτίδη ο κόμβος Κ9 της εξωτερικής περιφερειακής σε μακέτα.