Μάθετε απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα που αφορούν το γενετικό έλεγχο. Πηγαίνετε με τα παιδιά σας στην... "Αχτένιστη Πινέλα". Παρακολουθήστε ένα θρησκευτικό ορατόριο. Επισκεφθείτε μία από τις δύο (ή και τις δύο) εκθέσεις Αγιογραφίας που εγκαινιάστηκαν στην πόλη(φωτογραφία του Νώντα Στυλιανίδη από το Photoreportage). Ακούστε Θεσσαλονικείς ποιητές να απαγγέλλουν ποιήματα. Αυτά κι άλλα πολλά μπορείτε να κάνετε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη: Διαλλέξτε:
Εκδηλώσεις:
* Στο πλαίσιο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται σήμερα:
-Στις 17:30 μ.μ. διάλεξη για τα «Συχνά ερωτήματα που αφορούν το γενετικό έλεγχο» από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ. Αναστασία Κουβάτση στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27).
-«Επεισόδια από το πάθος του Χριστού που συνήθως αγνοούμε» είναι το θέμα της ομιλία του πρωτοπρεσβύτερου και αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. π. Ιωάννη Σκιαδαρέση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου)
-Στις 19:30 μ.μ. ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Γιάννης Τζιώνας θα μιλήσει για την «ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στην ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά» στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Θεσσαλονίκης.

* Με την ευκαιρία της ένταξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο Δίκτυο Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων (A.U.F.) και στο πλαίσιο του εορτασμού των Ημερών Γαλλοφωνίας πραγματοποιείται στις 19 μ.μ. εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

*Στις 10:00 π.μ. στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου, η Καλλιτεχνική – Παιδαγωγική Ομάδα «Αχτένιστη Πινέλα» θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «το κουκί και το ρεβίθι φτιάχνουν ένα παραμύθι» που προέρχεται από τον κόσμο του παραμυθιού, των αισθήσεων και της καθημερινότητας.

* Εκδήλωση πραγματοποιείται στις 20:30 μ.μ. στο TIMES από τριμελή εθελοντική ομάδα δημοσιογράφων, που έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση χρηματικού ποσού και αγαθών, τα οποία θα προορίζονται για παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και υγείας πραγματοποιείται .


Πολιτιστικά:
* Κορωνίδα των εκδηλώσεων της λατρευτικής βδομάδας αποτελεί το θρησκευτικό ορατόριο με τίτλο «Από το Πάθος στην Ανάσταση» που παρουσιάζει το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του δήμου Θεσσαλονίκης στις εννέα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση αφηγητές θα είναι οι ηθοποιοί Γιάννης Φέρτης και Μαρίνα Ψάλτη.

* Παζάρι πασχαλινών αντικειμένων διοργανώνεται από το παιδικό σταθμό και τα παιδικά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης της ΧΑΝΘ από τις 6 μ.μ. - 9 μ.μ. με στόχο τα έσοδα να προσφερθούν για το Αφγανιστάν.

* Έκθεση εικαστικών καλαποδιών φιλοξενείται μέχρι τις 30 Μαρτίου στα «Λουτρά Παράδεισος» (Μπέη Χαμάμ).
Έντονη είναι η παρουσία ξύλινων σφραγίδων, που κοσμούν τα καλαπόδια, καθιστώντας τη σχέση αξιωματούχων και γραφειοκρατίας εμφανή.

* Εγκαινιάζεται απόψε στις 8 στο χώρο του Κέντρου Χαρακτικής Ήλιος στη Νεάπολη, έκθεση με έργα από την 6η Διεθνή Τριενάλε Εικαστικών Τυπωμάτων, Τόρουν 2009 (Πολωνία). Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Απριλίου.

* Σχέδια και γλυπτά του Γεράσιμου Σκλάβου, του γλύπτη που έκανε την Ύλη Πνεύμα, παρουσιάζονται από σήμερα έως τις 17 Απριλίου στην γκαλερί TSATSIS PROJECTS / ARTFORUM. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με την P.T.E. FINE ARTS N.Y.

* Ομαδική έκθεση αγιογραφίας των: Δημήτρη Αγγελίδη Χριστόδουλου Δημητσάνη Χαρίκλειας Ιορδανίδου Ευαγγελίας-Μαρίας Κακαΐδη Βαΐας-Βανέσας Λουκέρη Ελένης Παπαδοπούλου Μαργαρίτας Ρόμπου Σοφίας Χατζηπαναγιώτου διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Πολιτισμού-Νεολαίας και τη Δημοτική Πινακοθήκη και εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού της Λατρευτικής Εβδομάδας. Με τον τίτλο «Πανόραμα Βυζαντινών Τεχνών» διοργανώνεται σειρά εκθέσεων σε πέντε εκθεσιακούς χώρους του δήμου Θεσσαλονίκης: Δημοτική Πινακοθήκη, Κέντρο Πολιτισμού δήμου Θεσσαλονίκης, Αλατζά Ιμαρέτ, Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί) και Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενούνται οι δημιουργίες, μια θαυμαστή συνέχεια πολιτισμού, αδιάκοπη παράδοση και μαρτυρία πνευματικής δημιουργίας του Βυζαντινού μεγαλείου. Μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση μέχρι τις 9 Απριλίου.

* Στις 10:00 π.μ. στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου, η Καλλιτεχνική – Παιδαγωγική Ομάδα «Αχτένιστη Πινέλα» παρουσιάζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «το κουκί και το ρεβίθι φτιάχνουν ένα παραμύθι» που προέρχεται από τον κόσμο του παραμυθιού, των αισθήσεων και της καθημερινότητας. Οι μαθητές σε ομάδες, αξιοποιώντας τα στοιχεία που τους έχουν δοθεί και συνδυάζοντας την τέχνη της αφήγησης και της δραματοποίησης, δημιουργούν και παρουσιάζουν ένα κομμάτι μιας πρωτότυπης ιστορίας. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και εμψυχώνεται από δύο άτομα κάθε φορά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Θεσσαλονικείς ποιητές απαγγέλλουν ποιήματα και γιορτάζουν την Παγκόσμια ημέρα ποίησης που έχει ανακηρυχθεί η 21η Μαρτίου. Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας θα διοργανώσει εκδήλωση-αφιέρωμα στους ποιητές της Θεσσαλονίκης στις επτά το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μουσικής του δήμου Θεσσαλονίκης (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι). Στην εκδήλωση, που είναι ανοικτή στο κοινό και όλοι μπορούν να απαγγείλουν κάποιο ποίημα ή στίχους, έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από εκατό ποιητές μέχρι σήμερα για να απαγγείλουν τα ποιήματά τους.
Επιπλέον, η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τη Χορωδία του Συλλόγου Κερκυραίων Βορείου Ελλάδος «ΦΑΙΑΚΕΣ» και τη χορωδία του Συλλόγου Νιγριτινών Θεσσαλονίκης «Ο ΒΙΣΑΛΤΗΣ».

* «Απόδραση» είναι ο τίτλος της παράστασης που ανεβαίνει σήμερα στις εννέα και τέταρτο το βράδυ από τη θεατρική Ομάδα Άλογοι στο Kινηματοθέατρο Αριστοτέλειο. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι και τον Μάιο.

* Η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης θα δώσει συναυλία υπό τη Διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη και σολίστ τον πιανίστα Johannes Steinacker στις εννέα το βράδυ στην αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., για την ενίσχυση του έργου του «Ελληνικού Παιδικού Χωριού» στο Φίλυρο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη, του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου του «Ελληνικού Παιδικού Χωριού» στο Φίλυρο.

* Στη μουσική σκηνή της Αίγλης εμφανίζεται, η Banda Latinico με λάτιν μουσική.