Έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων (Φιλίππου και Σιατίστης γωνία)! Άφησαν χωρίς φως και θέρμανση 38 άτομα, άνδρες, γυναίκες και -προπάντων- παιδιά (ανάμεσά τους και βρέφη)! Συνέβη την περασμένη Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 και, την επομένη, επισκέφθηκε τον ξενώνα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, για να ελέγξει τις συνθήκες της παραμονής των προσφύγων εκεί, όπως είχαν διαμορφωθεί τελικά, αλλά και τις προοπτικές.
Όπως διαπίστωσε συνομιλώντας με τους ίδιους, αλλά και με εθελοντές που τους ενισχύουν καθημερινά, οι αλλοδαποί συμπολίτες μας συντηρούνται χάρη στις δράσεις αλληλεγγύης ορισμένων συλλογικοτήτων (ιδιαίτερα της «Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας»), στη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος τους εξασφαλίζει ορισμένα γεύματα, του Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος ενέκρινε τη δωρεάν διάθεση πετρελαίου για το επόμενο διάστημα και ορισμένων ιδιωτών.
Την περασμένη Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 είχε προηγηθεί, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων της πόλης, με σκοπό την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα.
Στη σύσκεψή παραβρέθηκαν ή ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ «Κοινωνική Αλληλεγγύη», η οποία είχε την ευθύνη της λειτουργίας του «ξενώνα», αλλά ανέστειλε τη δράση της επικαλούμενη οικονομικούς λόγους, και δήλωσε αδυναμία συνέχισης της σχετικής δράσης, η «Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία», η οποία στηρίζει σε καθημερινή εθελοντική βάση τους αλλοδαπούς συμπολίτες μας, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, η δημοτική σύμβουλος κα Ελένη Αγκαθίδου και η κυρία Χρύσα Αράπογλου , βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης, - δια εκπροσώπου- η οποία και στις 16 Φεβαρουαρίου 2010 είχε σχετική ερώτηση απευθυνόμενη στην Υπουργό Υγείας και Απασχόλησης, αλλά δεν είχε λάβει απάντηση.
Στην ερώτησή της, προς τον αρμόδιο υπουργό, η κυρία Αράπογλου επισημαίνει: «Το Κέντρο αυτό αποτελεί τη μοναδική δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί καθημερινά κατά μέσο όρο περισσότερους από 60 ανΘρώπους, σε ένα κτίριο που ομολογουμένως δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για την άνετη διαμονή τους. Για τη λειτουργία του Κέντρου απαιτούνται περίπου 400.000 ευρώ το χρόνο, ποσά που καλύπτονται κατά κύριο λόγο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κάποιους χορηγούς. Το Τελευταίο όμως διάστημα δημιουργήθηκαν προβλήματα στη ροή της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η κάλυψη των εξόδων της δομής».
Η κ. Αράπογλου ρωτούσε τον υπουργό Δικαιοσύνης αν θα συνεχιστεί η λειτουργία του μοναδικού σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο, με ποιον τρόπο θα καλυφθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός λειτουργίας και πώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων.
Επίσης, στις 28 Ιανουαρίου 2010, είχε κατατεθεί από τους βουλευτές κ.κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Ηρώ Διώτη, Φώτη Κουβέλη , Τάσο Κουράκη, Νίκο Τσούκαλη άλλη ερώτηση, προς τους κ.κ.. Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στην οποία εξέφραζαν φόβους για κλείσιμο του Κέντρου.
Στην ερώτησή τους υπογράμμιζαν, μεταξύ άλλων, ότι «το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επέδειξε ολιγωρία για τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση και αδιαφορία για τη λήψη μέτρων με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου. Η πολιτική προστασίας των προσφύγων πρέπει να ασκείται με ανοιχτούς χώρους υποδοχής, με παρέμβαση της κοινωνίας, των φορέων, με κρατική χρηματοδότηση, κοινωνικό έλεγχο και όχι με στρατόπεδα συγκέντρωσης, ναρκοπέδια και συνοριοφυλακές. Η ποινικοποίηση και η βία εναντίον των προσφύγων δεν μπορεί να αποτελεί την πολιτική ενός ευνομούμενου κράτους. Η υπόσχεση στις οικογένειες, που φιλοξενούνται σήμερα, της κατ' άτομο χορηγίας των 120 ευρώ για τρεις μήνες, ώστε να νοικιάσουν διαμέρισμα φαντάζει κοροϊδία σε σχέση με τις πραγματικές τους ανάγκες».
Οι βουλευτές ρωτούσαν τους υπουργούς ποια μέτρα σκόπευαν να λάβουν για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου και την ενίσχυση των δράσεών του, για να αποτραπεί η έξωση των δεκάδων φιλοξενούμενων, αλλά και για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, και για τις οικογένειες που θα επιλέξουν να φύγουν από τον ξενώνα.
Η κυβέρνηση και σε αυτή την ερώτηση μέχρι σήμερα δεν απάντησε.
Στο μεταξύ επιστολή, με την οποία προσφέρεται για ανεύρεση λύσης απέστειλε προς το ΔΣΘ και το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες». Στην επιστολή τόνιζε: «Το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο υποχρεώνει την Πολιτεία να παρέχει στον αιτούντα άσυλο υλικές συνθήκες υποδοχής, που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων και στέγαση, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου. Δυστυχώς, αν και έχουν γίνει κάποια βήματα αναφορικά με τη στέγαση ασυνόδευτων ανήλικων και οικογενειών, η κατάσταση εξακολουθεί να απέχει από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως στοιχειωδώς ανεκτή.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, κατά το έτος 2009, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, υποβλήθηκαν 629 αιτήματα ασύλου, ενώ άλλα 615 είχαν υποβληθεί το 2008. Το γεγονός αυτό καθιστά κατά τη γνώμη μας απαραίτητη την ύπαρξη οργανωμένων στεγαστικών δομών στην πόλη".
Το συμβούλιο θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη όχι ενός, αλλά περισσότερων χώρων στην πόλη, οι οποίοι θα λειτουργούν κάτω από την εποπτεία της Πολιτείας. Πρότεινε, προς την κατεύθυνση αυτή να συμβάλουν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ασφαλώς η Αυτοδιοίκηση.
Αναφορικά με τα της καθημερινής λειτουργίας του ξενώνα, η άποψη του συμβουλίου ήταν πως υπεύθυνη για αυτήν θα πρέπει να είναι υπηρεσία της Πολιτείας ή της Αυτοδιοίκησης ή εναλλακτικά, κάποια από τις οργανώσεις με εμπειρία που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, με την απαραίτητη υποστήριξη ομάδων πολιτών.
Επίσης επιστολή απέστειλε και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίον θα μπορούσε το Κ.Θ.Β.Ε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. δήλωσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε καθαρά ανθρωπιστική βάση θα παρέχει στήριξη στους 38 αυτούς αλλοδαπούς συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι «θύματα» λανθασμένων ενεργειών, ή κακών προγραμματισμών και εν τέλει της αδιαφορίας της πολιτείας, η οποία έχει και την τελική ευθύνη για την εξασφάλιση όρων παραμονής των προσφύγων σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους.
Σύμφωνα με τον κ. Λαμτζίδη, στην υπόθεση εμπλέκονται διάφοροι φορείς, ο κάθε ένας από τους οποίους σήμερα αποποιείται των ευθυνών του, με συνέπεια ενόψει των δηλώσεων του Δημάρχου Θέρμης(είναι ιδιοκτήτης και εκμισθωτής του κτιρίου που χρησιμοποιείται) κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου ότι είναι αναγκασμένος να εκτελέσει εξωστική απόφαση σε βάρος τους - καθώς δεν έχουν πληρωθεί στο Δήμο Θέρμης ιδιοκτήτη και εκμισθωτή του κτιρίου από την «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» «ενοίκια έξι χρόνων και το ποσό έχει φτάσει τα 700.000 ευρώ», όπως δήλωσε πρόσφατα ο Δήμαρχος- με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν αυτοί οι άνθρωποι, να μείνουν «στο δρόμο».
"Εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, εάν συνεχίσει να αδιαφορεί η πολιτεία, η κατάσταση αυτή θα εξελιχθεί σε «ανθρωπιστική βόμβα» και θα αφήσει ένα ανεξίτηλο μελανό στίγμα στην ανθρωπιά μας και στον πολιτισμό μας. Και τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των γιορτών του Πάσχα. Θα ανεχθούμε 38 άτομα -μεταξύ των οποίων βρέφη και παιδιά - να βρεθούν στο δρόμο, όταν η νομοθεσία επιτάσσει να εξασφαλίζεται από τη φιλοξενούσα χώρα στους πρόσφυγες κατάλυμα και στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΣΘ.
Σήμερα, ο Πρόεδρος του ΔΣΘ απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην οποία τονίζει πως "αν, σε κάθε περίπτωση, κάτι «δεν πήγαινε καλά», οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι αυτοί οι 38 αλλοδαποί συμπολίτες μας", επισημαίνει ότι αν δε υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας "αυτοί θα βρεθούν στην κυριολεξία «στο δρόμο»" κι αναρωτιέται: "Και τότε, τι θα απογίνουν τα βρέφη και τα παιδιά; Ποιος θα αναλάβει την περίθαλψή τους";
Ο πρόεδρος του ΔΣΘ θυμίζει το νομοθετικό πλαίσιο που υποχρεώνει την Πολιτεία να παρέχει στον αιτούντα άσυλο υλικές συνθήκες υποδοχής, τα στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κατά το έτος 2009, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, υποβλήθηκαν 629 αιτήματα ασύλου, ενώ άλλα 615 είχαν υποβληθεί το 2008 και συμφωνεί ότι είναι "απαραίτητη η ύπαρξη όχι ενός, αλλά περισσότερων χώρων στην πόλη, οι οποίοι θα λειτουργούν κάτω από την εποπτεία της Πολιτείας".
Επισημαίνεται ακόμη ότι το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» (ΕΣΠ) το οποίο υπογραμμίζει τη μερική διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ λόγω ανεξόφλητων λογαριασμώνύψους 15.000,00 ευρώ, αναρωτιέται "τι έγιναν τα κονδύλια, τα οποία προϋπολογιστικά και απολογιστικά υποτίθεται ότι θα διατίθονταν γι΄ αυτό το σκοπό";
Ο πρόεδρος του ΔΣΘ καλεί την υπουργό να ενεργοποιήσει "όλους τους υπαρκτούς μηχανισμούς του Υπουργείου", προκειμένου να δοθεί "άμεση και βιώσιμη λύση σε ένα υπο εξέλιξη ανθρώπινο δράμα, που διαδραματίζεται παράλληλα με το «Θείο Δράμα» των ημερών μας" και να γίνει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς, με σκοπό την εξεύρεση λύσης.