ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Του ΤΑΣΟΥ ΑΣΛΑΝΙΔΗ


Συνελήφθη στη Σταυρούπολη ο ένας από τους δύο δράστες της κλοπής λειψάνων της κάρας του Οσίου Νικοδήμου, από το ομώνυμο μοναστήρι του Κιλκίς. Αυτήν την ώρα, ο δράστης οδηγείται στο Κιλκίς, όπου θα συνεχιστεί η προανάκριση και, αύριο, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
Η κλοπή είχε συνταράξει, όχι μόνον το Κιλίς, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι άγνωστοι έκλεψαν, το πρωί της περασμένης Τετάρτης 17 Μαρτίου 2010, δυο από τα τρία τμήματα από την Ιερά Μονή Οσίου Νικοδήμου, στον Πεντάλοφο Γουμένισσας. Οι δράστες προσποιήθηκαν τους προσκηνυτές και κατάφεραν να φθάσουν ως το καθολικό όπου φυλάσσεται η λειψανοθήκη με τα τμήματα της κάρας. Ζήτησαν να την προσκηνύσουν και να προσευχηθούν για να ζητήσουν την ευλογία του Οσίου. Ο καλόγερος, που είναι επιφορτισμένος με τη φύλαξη τους πίστεψε και τους επέτρεψε να τη δουν.
Σε κάποια στιγμή -κι ενώ οι δράστες έκαναν ότι προσεύχονταν- χρειάστηκε να βγει για δυο λεπτά από το καθολικό ο μοναχός. Αυτός ο χρόνος ήταν αρκετός για τους δυο ιερόσυλους δράστες: Έσπασαν το πλαστικό κάλυμμα κι άρπαξαν τα δύο από τα τρία τεμάχια των λειψάνων. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.
Όταν ο μοναχός επέστρεψε στο Καθολικό, είδε τι είχε συμβεί. Έβαλε τις φωνές, ξεσήκωσε τη μονή στο πόδι, αλλά οι δυο δράστες είχαν γίνει καπνός.
Ο ένας από αυτούς, όμως, εντοπίστηκε, με βάση την περιγραφή του, από άνδρες του ΙΖ Αστυνομικού Τμήματος (Σταυρούπολη) στη διάρκεια περιπολίας που πραγματοποιούσαν έξω από το ΟΚΑΝΑ(στεγάζεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλνίκης). Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης, που είναι τοξικομανής, συχνάζει στην περιοχή. Τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν, για να τον εξετάσουν, στο Τμήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός αρχικά αρνούνταν τα πάντα. Έτσι κλήθηκαν τρεις μοναχοί, από τη μονή, που είχαν έρθει σε επαφή με τους δράστες -μαζί και ο υπεύθυνος για τη φύλαξη της λειψανοθήκης. Οι μοναχοί ήρθαν άρον-άρον στη Θεσσαλονίκη και τον αναγνώρισαν . "Είχα μιλήσει μαζί τους. Εϊμαι σίγουρος ότι είναι ο ένας από αυτούς", είπε χαρακτηριστικά ο μοναχός που ήταν επιφορτισμένος με την φύλαξη της λειψανοθήκης..
Το ΑΤ Σταυρούπολης στη Γουμένισσα για να συνεχιστεί η προανάκριση.
Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στον εντοπισμό των τημάτων της κάρας του Οσίου Νικοδήμου, αλλά και στη σύλληψη του δεύτερου δράστη. Οι έρευνες συνεχίζονται.