"Με την πρόταση Βενιζέλου, οδηγούμεθα σε τεράστια εκτόξευση του κόστους της σύμβασης του 2000 κατά 800 εκ. ευρώ, σε απευθείας ανάθεση κατασκευής δύο νέων υποβρυχίων κόστους 1 δισ. ευρώ και σε παραλαβή ενός τεχνικά προβληματικού, με τα “κουσούρια” της εξαετούς αχρησίας, υποβρυχίου το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό". Αυτό τόνισε ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας η Νέα Δημοκρατία κατεψήφισε την πρόταση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Βενιζέλου για τροποποίηση των συμβάσεων του 2000 για την κατασκευή 4 υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό 3, συνολικού κόστους 2,9 δισ. ευρώ.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. στη Βουλή πρότεινε στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης να διαπραγματευθεί με την κατασκευαστική εταιρία των υποβρυχίων την πρότασή της για αντικατάσταση των δύο υπό εκσυγχρονισμό υποβρυχίων με καινούργια, χωρίς την παραμικρή αύξηση του συμβατικού κόστους του 2000 και την αποφυγή της παραλαβής του “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ”, για το οποίο υπάρχουν τα γνωστά σοβαρά τεχνικά προβλήματα.
"Ο κ. Βενιζέλος επέμενε στην πρότασή του, η οποία και υπερψηφίσθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει, πλέον, τεράστια ευθύνη με την πρωτοβουλία που παίρνει. Πρώτον, επιχειρησιακά, γιατί δέχεται να παραλάβει ένα παλαιό (εξαετίας) υποβρύχιο με σοβαρά τεχνικά προβλήματα πέραν του ότι γέρνει. Δεύτερον, πολιτικής και ηθικής τάξεως γιατί στην πραγματικότητα δεν τροποποιεί μία σύμβαση, αλλά προχωρεί σε απευθείας ανάθεση αγοράς δύο νέων υποβρυχίων ύψους 1 δισ. ευρώ σε περίοδο φορολογικής επιδρομής και δημοσιονομικής ασφυξίας. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, χθες, ανακοίνωσε πως η πρώτη δόση για τα νέα υποβρύχια δεν θα είναι 200 εκ. ευρώ, όπως αρχικά είχε συμφωνήσει, αλλά 300 εκ. ευρώ, όπως πίεσαν να γίνει οι Γερμανοί κατασκευαστές και ο Υπουργός Οικονομικών δέχθηκε", κατέληξε ο κ. Λεονταρίδης!