Πλούσια η ατζέντα της σημερινής ημέρας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, για σήμερα Δευτέρα 1 Μαρτίου -καλό μήνα σε όλους- έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:
* Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για τη Χιλή. Οι Ελληνες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη των συγγενών τους ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη χώρα που επλήγη από τον σεισμό των 8,8 Ρίχτερ, μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή: 210-3681-912

* Παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου 2010 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους του άρθρου 62 του ν.2238/1994, που έληγε σήμερα 1η Μαρτίου. Η υποβολή των δηλώσεων αυτών ολοκληρώνεται μέσα σε 11 εργάσιμες ημέρες ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου, με αρχή, για το ψηφίο 1 την 12η Απριλίου 2010.

Επίσης παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου αντί της 10ης Μαρτίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2010 για τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 101 του ν.2238/1994.

Τέλος, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2010, ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους.

* «1η Μαρτίου – 24 ώρες χωρίς εμάς» είναι το σύνθημα της πρωτοβουλίας Ευρωπαίων πολιτών και μεταναστών στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, κατά της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών φαινομένων που εκδηλώνονται κυρίως στη Νότια Ευρώπη, με το οποίο καλούνται σήμερα να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ.

* Κοινή επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιούν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά, Λόταρ Μπίσκι. Οι δύο άνδρες θα συνανηθούν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, τον πρόεδρο της Βουλής, Μάριο Κάρογιαν και τους προέδρους των κομμάτων.

* Στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη, όπου δικάζεται η έφεση των εργοδοτών στη δικαστική απόφαση που κήρυξε νόμιμη την απεργία των αλιεργατών, συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει το ΠΑΜΕ με τον Σύλλογο Αιγυπτίων Αλιεργατών Μηχανιώνας.

* Στις 10 το πρωΐ ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, θα δεχθεί τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόοδο των έργων στη λίμνη Κορώνεια. Στις 11 το πρωΐ οι δύο άνδρες θα επιθεωρήσουν το έργο της ενωτικής τάφρου, συνοδεία των αρμόδιων αντινομαρχών, υπηρεσιακών παραγόντων και της αναδόχου εταιρείας υλοποίησης του έργου.

* Στις 10:30 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών, συνάντηση του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού, Φίλιππου Σαχινίδη, με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ολι Ρεν.

* Στις 10:30 π.μ. στη Ρηγίλλης, συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

* Στις 11 π.μ., πορεία μέσα στους δρόμους της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, με συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο οργανώνουν, ομάδες νεαρών φοιτητών που συμμετέχουν στην Κατάληψη της Πρυτανείας, για να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση του ασύλου στο ΑΠΘ

* Στις 11 π.μ. στη Βουλή, συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, το υπουργικό συμβούλιο.

* Στις 11 π.μ. συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, με τον πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σούλτζ.

* Στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο Ξενοδοχείο “Mediteranean Palace” με συμμετοχή Δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος που τα σχολεία συμμετέχουν στην εκστρατεία Ecomobility -Οικολογική Μετακίνηση

* Στις 12 το μεσημέρι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος υπογράφει σύμβαση για έργο φύτευσης δένδρων, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

* Στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομίας (Νίκης 5-7) συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη, με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν.

* Στις 12 το μεσημέρι συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μπακόνσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας.

* Στις 12.15 μ.μ. Εθιμοτυπική επίσκεψη στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης από τον Πρέσβη του Μπαγκλαντές στην Αθήνα, Μουχάμεντ Αζιζούλ Χαβ

* Στη 1 μ.μ. συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτζ.

* Στη 1 μ.μ. στη Ρηγίλλης, συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, με τον προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

* Στη 1:30 μ.μ. στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο.

* Στις 2 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργο Προβόπουλο.

* Στις 2 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτζ. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

* Στις 3:30 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μπακόνσκι.

* Στις 4 μ.μ., Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για την αντιμετώπιση της άνοιας;» διοργανώνουν ο δήμος και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρ. Φεραίου και Μεγάρων).

* Στις 4:15 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν.

* Στις 4:30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, για τη συνάντηση του επιτρόπου Ολι Ρεν με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, με θέμα τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την απελευθέρωση των απολύσεων.

* Στις 5 μ.μ. συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδου, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν.

* Στις 6 μ.μ., Η Κοινωνική Οργάνωση «ΑΓΑΠΗ» σε συνεργασία με τα «ΙΕΚ ΞΥΝΗ» και με την ευγενική υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας», στην αίθουσα του Κινηματογράφου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» της Θεσσαλονίκης (Πλ. Αριστοτέλους 10). Σκοπός της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 1ης μεγάλης έρευνας κοινού για το Περιβάλλον, που πραγματοποίησε η Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη» το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2009 στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, υπό την επιστημονική επίβλεψη της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO. Χαιτερίζουν ο βουλευτής της ΝΔ ΚΙυρ. Μητσοτάκης, ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος κι ο νομάρχης Παν. Ψωμιάδης. Συμμετεχει η βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη, κι ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μπουτάρης.

* Στις 6 μ.μ., Το Ινστιτούτο Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών “Ίων Δραγούμης” πραγματοποιεί κεντρική εκδήλωση στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 4 στη Θεσσαλονίκη με θέμα: “Η Μακεδονία των Αγώνων: Από τον Αλέξανδρο στον Παύλο Μελά”. Θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο “Η Αλήθεια για τον Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908” του Προέδρου του Ινστιτούτου κ. Χρίστου Γούδη και θα προβληθεί τμήμα του ιστορικού ντοκιμαντέρ του καταξιωμένου σκηνοθέτη κ. Νίκου Σοφιανού με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο.

* Στις 7 μ.μ. στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, ομιλία της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανακήρυξη της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Θέμα της ομιλίας: «Η συνεισφορά του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας».

* Στις 7 μ.μ., Εγκαίνια έκθεσης «τα Παναθήναια της παγκόσμιας γλυπτικής», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Α.Π.Θ

* Στις 7 μ.μ., Εγκαίνια έκθεσης «Αρχαίο Δράμα & Όπερα» του Σπύρου Μερκούρη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Α.Π.Θ.

* Στις 7:30 μμ, εκδήλωση με θέμα: «Η Ελλάδα προ των γεωστρατηγικών εξελίξεων στον ευρύτερο περίγυρο», στην αίθ. της Ευξείνου Λέσχης (Λ.Στρατού 13, 2ος όροφος), Εύξεινος Λέσχη

* Στις 8 μμ, με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος(Εδμόνδου Ροστάν 6) τα εγκαίνια ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής μελών μας με θέμα « Γυναίκα και Δημιουργία » . Παράλληλα θα δοθεί ομιλία (με το ίδιο θέμα) από την φιλόλογο, δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος του συλλόγου, κ. Θεοδώρα Λειψιστινού.

* Στις 8 μμ, μουσική βραδιά στο Θέατρο «ΑΝΕΤΟΝ», οργανώνει το Ε΄Δημοτικό Διαμέρισμα

* Στις 8 μμ, εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Κώστα Λούστα στην gallery ATRION (Τσιμισκή 94)

* Στις 9 μμ, συναυλία, κονσέρτο για πιάνο & ορχήστρα, στην αίθ.Τελετών Πανεπιστημίου Α.Π.Θ., από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

* Στις 9 μμ, παράσταση μπαλέτου με το έργο «Η Ωραία Κοιμωμένη» από τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης, στο Μέγαρο Μουσικής.