Tη συνέχιση της αποχής ων δικηγόρων αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Έτσι οι δικηγόροι και στη Θεσσαλονίκη θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, τη Μ. Τρίτη 30/3/2010 και τη Μ. Τετάρτη 31/3/2010. Όπως υποστηρίζουν, η κατάσταση στην Δικαιοσύνη είναι τραγική. Προσδιορισμοί γίνονται μετά από 4, 5 και 6 χρόνια και η υπόθεση εκδικάζεται ακόμη πιο αργά. "Δηλαδή αρνησιδικία και ο πολίτης πλέον βρίσκεται πλήρως ανυπεράσπιστος στο έλεος της τύχης", υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης προσθέτουν, ακόμη, ότι "στη σημερινή συγκυρία η επιβολή ΦΠΑ σημαίνει ότι ο πολίτης θα καταβάλλει επιπρόσθετα 21% για τις νομικές υπηρεσίες, και την προσφυγή στην Δικαιοσύνη η οποία θα καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής. Δεν είναι λοιπόν επιβολή ΦΠΑ στους δικηγόρους, όπως ανακριβώς και για λόγους επικοινωνιακούς διαδίδουν, αλλά έμμεσος φόρος στους πολίτες, που προσφεύγουν σε νομικές συμβουλές για υπηρεσίες στα δικαστήρια".
Ο ΔΣΘ τονίζει ότι "η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια κωφεύει στα προβλήματα του κλάδου, υποβαθμίζοντάς τα (αν όχι γελοιοποιώντας) με την πλήρη αδράνειά της. Το ερώτημα είναι, θέλουν δικαιοσύνη τελικά; Θέλουν την απόλυτη πρόσβαση του πολίτη σε αυτή όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ; Η απάντηση είναι ΟΧΙ".
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εξουσιοδοτεί τη Συντονιστική Επιτροπή να εκτιμήσει περαιτέρω την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, "με την πλήρη εγκατάλειψή της από την πολιτεία", να προχωρήσει σε επαφές με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις αναλόγως, "προστατεύοντας το δικηγορικό λειτούργημα και αποκρούοντας κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου".