Την ακράδαντη πεποίθηση ότι ο ελληνισμός μπορεί να υπερβεί κρίση εξέφρασε ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Νικόλαος Μέρτζος, μιλώντας στην πανηγυρική εκδήλωση της Εταιρείας για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.


Τόνισε, δε, ότι ο ελληνισμός διαθέτει ισχυρές δυνάμεις, αυτοφυείς, ακόμη αφανείς, που συχνά εμφανίστηκαν πανστρατιά από το πουθενά. Τα funds σ’ όλη τη Δύση προεξοφλούν την ελληνική χρεοκοπία σαν να είναι απλό ζήτημα Λογικής και Αριθμητικής, είπε ο κ. Μέρτζος, αλλά πρόσθεσε ότι τον ελληνισμό κινεί υπερβατική κοσμοαντίληψη, η οποία σε κρίσιμες καμπές κινήθηκε αντίθετα προς την Αριθμητική, την καρτεσιανή Λογική και τον δυτικό Ορθό Λόγο.
Αναφέρθηκε στον εξωτερικό δανεισμό του ελληνικού κράτους, από τα επαναστατικά δάνεια του 1824-1825, μέχρι τον οικονομικό μαρασμό της περιόδου 1945-1949 και επισήμανε ότι «το πρώτο κρατίδιο των Ελλήνων, που γεννήθηκε καταχρεωμένο και στη συνέχεια πτώχευσε τρεις φορές, μπόρεσε να ορθοποδήσει, να τετραπλασιαστεί και να ανθίσει».
Ο κ. Μέρτζος έκανε λόγο για στρατηγική περικύκλωση του ελληνικού έθνους με στόχο να περιέλθει το κράτος σε θέση ματ στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Σε ότι αφορά το νόμο για την απόδοση της ιθαγένειας στους μετανάστες, ο κ. Μέρτζος εκτίμησε ότι προσκαλεί για νέα «μαζική εισβολή» στην Ελλάδα. Προέβλεψε ότι σε μερικά χρόνια οι μετανάστες θα αποτελούν ισχυρή πολιτική δύναμη και δεξαμενή πελατών των κομμάτων, θα συναπαρτίζουν, σχηματικά, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας.
Υπογράμμισε, τέλος, ότι η διαδρομή των Ελλήνων, από την εθνεγερσία μέχρι το κατώφλι της τρίτης χιλιετίας δείχνει ότι ο ελληνισμός, εφόσον συνεγερθεί έχει τη δύναμη να ανατρέψει και την απλή αριθμητική και την κυκλωτική στρατηγική, «αρκεί να παραδειγματιστεί ώστε να εμπνευστεί, πριν αυτοαιχμαλωτισθεί».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, εκπρόσωποι του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και του νομάρχη, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, το διοικητικό συμβούλιο και μέλη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ