Η... μάχη της Κορώνειας διεξήχθη, σήμερα, από το πρωί. Αρχική επίθεση έκανε ο νομάρχης, Παν. Ψωμιάδης, ο οποίος οργάνωσε συνέντευξη τύπου για να πει ότι η λίμνη ξαναποκτά νερό, χάρη στα έργα της σύνδεσής της. Τη σκυτάλη πήρε, το απόγευμα, η νομαρχιακή παράταξη Οικολογία Αλληλεγγύη, που απάντησε στο νομάρχη.
«Στη διάρκεια 30 χρόνων που ασχολούμαι με τα κοινά, έμαθα κάτι: όταν δέχεσαι χτυπήματα χωρίς περιεχόμενο να μην απαντάς. Αυτό έκανε η σημερινή Διοίκηση, όταν επί 7 χρόνια μας χτυπούσαν αλύπητα για ένα θέμα που οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι η Διοίκηση, οι Δήμοι και οι φορείς που αγωνίζονται για να σώσουν τη λίμνη Κορώνεια. Εμείς επί 7 χρόνια κάνουμε το καθήκον μας». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης στη συνέντευξη Τύπου για το θέμα της λίμνης Κορώνειας, που παραχώρησε σήμερα, με αφορμή τη λειτουργία του έργου της ενωτικής τάφρου, στο Δημαρχείο Κορώνειας. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο εντεταλμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος και υπεύθυνος συντονισμού και ελέγχου στην υλοποίηση και εκτέλεση των αποφάσεων του Νομάρχη Γιώργος Τσαμασλής, ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Μυγδονίας Αστέριος Γαβότσης, το μέλος της επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ Γιώργος Ζαλίδης οι διευθυντές και προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών της ΝΑΘ και εκπρόσωποι της ανάδοχης εταιρείας υλοποίησης του έργου. Μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου ο κ. Ψωμιάδης επιθεώρησε το έργο συνοδευόμενος από τεχνικούς της ΝΑΘ, τον εργολάβο του έργου και μέλη της επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ.
Όπως επεσήμανε ο κ. Ψωμιάδης «Η λίμνη γέμισε γιατί τα νερά των χειμάρρων Σχολαρίου και Λαγκαδικίων με τη βοήθεια των θυροφραγμάτων κατευθύνονται πλέον κατ’ επιλογή στην Κορώνεια, ενώ μέχρι τώρα χύνονταν στη Βόλβη ή πλημμύριζαν τα χωράφια. Όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εδώ έχουμε ένα σχεδόν νεκρό οικοσύστημα που όλοι δηλώνουν ότι επιθυμούν να επανέλθει στη «ζωή» αλλά λίγοι στηρίζουν ουσιαστικά την προσπάθεια αυτή. Ορισμένοι στηριζόμενοι σε κάθε είδους «ψιλά γράμματα» της Ελληνικής ή της Κοινοτικής Νομοθεσίας, βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση των έργων. Η υλοποίηση τους ελπίζουμε και πιστεύουμε να επαναφέρει το λιμναίο αυτό ταλαιπωρημένο οικοσύστημα, για την κατάντια του οποίου όλοι ευθυνόμαστε, όχι μόνο μετά τα τελευταία 7 χρόνια, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια. Έντεκα λίμνες ακόμη σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η λίμνη Δοϊράνη, έχουν ανάλογα προβλήματα. Απλά η Κορώνεια ακούστηκε λόγω Ψωμιάδη».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Νομάρχης ευχαρίστησε την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Αλιείας Λούκα Κατσέλη γιατί από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι το έργο για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας δεν πρέπει να σταματήσει. «Προσωπικά έχω καταγγείλει τα αρμόδια υπουργεία της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά δεν μπορώ να κάνω το ίδιο για τη σημερινή, καθώς είναι πολύ καινούρια, παρά μόνο για το ότι καθυστερούν. Κάποιοι κομματικά διεστραμμένοι πληροφορούν λανθασμένα την κ. Μπιρμπίλη κι άλλους υπουργούς. Χαίρομαι γιατί μετά τη συνάντηση που είχαμε πριν από 20 μέρες η κ. Μπιρμπίλη αντιλήφθηκε τι πραγματικά συμβαίνει και άλλαξε γνώμη» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο έργο της ενωτικής τάφρου, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σημείωσε ότι η Διοίκηση δεν δρα από μόνη της καθώς το έργο υποστηρίζεται από επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ και ότι δεν αρκεί η διαπίστωση των προβλημάτων αλλά η πρόταση εφικτών λύσεων. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «δύο φορές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει εύσημα στη Νομαρχία μας για την πρόοδο των έργων, παρά τα προβλήματα που εντοπίζει στις καθυστερήσεις και στην αδράνεια της κεντρικής διοίκησης» και κατέληξε παροτρύνοντας «να σταματήσουν οι κραυγές κι ενωμένοι να προχωρήσουμε γιατί το έργο αυτό αφορά την τοπική κοινωνία, τη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κορώνειας Χ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε το Νομάρχη για τη μεγάλη προσπάθεια και δήλωσε ότι «είναι τύχη για το Νομό μας να έχουμε μια τόσο ισχυρή διοίκηση. Πάντα φώναζα ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και τώρα βλέπουμε φως στο τούνελ».
Ο Γιώργος Τσαμασλής από την πλευρά του δήλωσε ότι νοιώθει δικαιωμένος που υποστήριξε το έργο στο νομαρχιακό συμβούλιο και κέρδισε το στοίχημα του χρονοδιαγράμματος και της αποτελεσματικότητας του έργου.
Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΘ κ. Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε αβάσιμα τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για την κατάσταση στη λίμνη Κορώνεια.
Ο καθηγητής Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργος Ζαλίδης, εκπροσωπώντας την επιστημονική ομάδα παρακολούθησης του έργου, δήλωσε ότι η ποιότητα των νερών της Κορώνειας είναι σε πολύ καλό επίπεδο και ότι δεν υπάρχει θέμα μεταφοράς νερού από την Κορώνεια προς τη Βόλβη γιατί εξαρτάται απόλυτα από τη διαχείριση των υδάτων.
Τέλος, ο διευθυντής προγραμματισμού της Νομαρχίας Απόστολος Γιάντσης αναφέρθηκε στους ελέγχους που κάνει η ΝΑΘ στις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Σύμφωνα με όσα είπε, μέχρι το 2006 λειτουργούσαν στην περιοχή είκοσι οκτώ (28) επιχειρήσεις, από τις οποίες οι δεκαπέντε (15) ήταν επιχειρήσεις επεξεργασίας υφασμάτων (βαφεία – πλυντήρια). Για τις περισσότερες από αυτές είχαν γίνει συστάσεις και επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις. Από τις αρχές του 2007 και μέχρι σήμερα:
1. εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στην περιοχή με την σύσταση μεικτών κλιμακίων ελέγχου της Νομαρχίας και του Φορέα διαχείρισης των λιμνών Βόλβης – Κορώνειας και
2. επεκτάθηκαν οι έλεγχοι σε σαράντα δύο (42) μεταποιητικές επιχειρήσεις και στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κορώνειας
Σήμερα από τις 28 επιχειρήσεις:
o έχουν διακόψει την λειτουργία τους οι δεκατρείς (13) ,
o έχουν εκδοθεί αποφάσεις παύσης για έξι (6). Τρεις (3) από αυτές προσέφυγαν το Συμβούλιο της Επικρατείας ( η απόφαση αναμένεται εντός του μηνός Οκτωβρίου). Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προσφυγή τους μέχρι και σήμερα οι δύο (2) από τις (3) διέκοψαν την λειτουργία τους.
o Και νόμιμα λειτουργούν εννέα (9).
Πιο ειδικά για δεκαπέντε (15) ήταν επιχειρήσεις επεξεργασίας υφασμάτων (βαφεία – πλυντήρια), λειτουργεί σήμερα νόμιμα (1) που είναι μικρής δυναμικότητας. Οι υπόλοιπες έχουν διακόψει την λειτουργία τους, εκτός της (1) μίας εκ των (3) όπου εκκρεμεί η εκτέλεση τους μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας επί των αιτημάτων για προσωρινή διαταγή.
Μια σημαντική παράμετρος της διακοπής της λειτουργίας των ανωτέρω επιχειρήσεων, είναι ότι έχουν διακόψει την λειτουργία τους και 31 γεωτρήσεις με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κατανάλωσης νερού 12.500 κυβικών μέτρων ημερησίως,
«Αν δεν γίνουν τα υπόλοιπα έργα που είναι αρμοδιότητα των υπουργείων, θα κινηθεί διαδικασία κυρώσεων και επιβολής προστίμων από την ΕΕ κατά της Ελλάδας» κατέληξε ο κ. Γιάντσης.


Οικολογική... απάντηση
Από την πλευρά τους, οι νομαρχιακές σύμβουλοι Δήμητρα Γωγάκου και Ελεονώρα Ζώτου, της παράταξης "Οικολογία Αλληλεγγύη", απάντησαν:
"Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης και στη συνέντευξη τύπου που έδωσε με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του έργου της ενωτικής τάφρου των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη, «παρέλειψε» να αναφερθεί σε σειρά ζητημάτων που δικαιολογημένα έχουν εγείρει ανησυχίες. Τι γίνεται με το έργο της εκβάθυνσης (βαθιά ενδιαιτήματα); Γιατί αυτό δεν προηγήθηκε της ενωτικής τάφρου; Προβλέπεται από το master plan απορροή νερού από την Κορώνεια στη Βόλβη; Τι γίνεται με το έργο της ορεινής υδρονομίας; Τι γίνεται με τα υπόλοιπα έργα ευθύνης της Νομαρχίας; Ποιος ευθύνεται για τον κακό συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία; Ποιος ευθύνεται για τη συνολική εφαρμογή του master plan;
Πολιτικός είναι βέβαια ο λόγος των «παραλείψεων» και συνοψίζεται στο ότι γνωρίζει ο κ. Νομάρχης πολύ καλά τις ευθύνες της διοίκησής του στο πολύ ορατό πλέον ενδεχόμενο να χαθούν τα χρήματα του Ταμείου Συνοχής, όπως και στο ότι η κατασκευή ενός και μόνο τεχνικού έργου δεν σώζει την Κορώνεια. Τουναντίον μάλιστα, το συγκεκριμένο έργο δημιουργεί προϋποθέσεις υποβάθμισης και της Βόλβης. Οι σαφείς τοποθετήσεις επιστημόνων δεν μπορούν να παραβλέπονται επιδεικτικά. Ο κ. Ψωμιάδης όμως επιμένει. Ήδη θεωρείται υπόλογος για την αδυναμία εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης της λίμνης και θα λογοδοτήσει για αυτό.
Ας μη ξεχνάει επίσης, ότι έχει να λογοδοτήσει και για το δίκτυο σταθμών για την περιβαλλοντική παρακολούθηση της λίμνης, το οποίο είχε κοστίσει 222.000 ευρώ, και πριν καν χρησιμοποιηθεί, αντικαταστάθηκε από άλλο αξίας 535.000 ευρώ".