«Οι εικόνες που αντικρίσαμε στην Αϊτή περιγράφονται με μία μόνο λέξη «συγκλονιστικές». Η χώρα βρίσκεται σε πλήρη καταστροφή. Χιλιάδες παιδιά στους δρόμους, ενώ παντού οι άνθρωποι αναζητούν λίγο φαγητό. Από τους ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας περιθάλπονται περίπου 3.000 χιλιάδες άνθρωποι. Το σχολείο και η εκκλησία έχουν πλήρως καταστραφεί.» Μ’ αυτόν τον τρόπο περιέγραψε ο Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί με στελέχη του οργανισμού την κατάσταση που είδε στη σεισμόπληκτη χώρα.
Ο Γενικός Διευθυντής της «Αλληλεγγύης» ανέφερε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 23 τόνων, που συγκεντρώθηκε με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παραδόθηκε με επιτυχία στις διεθνείς οργανώσεις, τους Γιατρούς του Κόσμου και τη Μητρόπολη Μεξικού. Ο κ. Δήμτσας επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής στην Αϊτή και σε συναντήσεις που υπήρξαν με κυβερνητικά στελέχη παρουσιάστηκαν προτάσεις τόσο από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη όσο και από τον ίδιο προσωπικά αναφορικά με τους τρόπους συνέχισης της βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής.
Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Πρωθυπουργός της χώρας, είπε ο κ. Δήμτσας, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη βοήθεια που μεταφέρθηκε λέγοντας ότι έφτασε σε κρίσιμη στιγμή καθώς τα τρόφιμα άρχιζαν να εξαντλούνται.
Επίσης ο κ. Δήμτσας τόνισε ότι πριν το Πάσχα από την Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» και τις Ιερές Μητροπόλεις θα σταλεί και νέα ανθρωπιστική βοήθεια ενώ με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα εξεταστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες το ενδεχόμενο ανέγερσης κατοικιών φιλοξενίας για τα ορφανά του δρόμου της πρωτεύουσας Port-au-Prince.
«Καθημερινά βρισκόμαστε σε επαφή με τους ιερείς της Μητροπόλεως Μεξικού και Νήσων Καραϊβικής, ενημερωνόμαστε για την τρέχουσα κατάσταση και είμαστε έτοιμοι εκ νέου να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας» κατέληξε ο κ. Δήμτσας.