Πάσα στους αγρότες έκανε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, την ευθύνη για το άνοιγμα των μπλόκων! Ακολουθώντας τη γραμμή Λοβέρδου ("δεν υπάρχει σάλιο") διεμήνυσε στους αγρότες των μπλόκων ότι δεν τίθεται καν θέμα καταβολής οικονομικών ενισχύσεων.
Την ίδια στιγμή που οι αγρότες την κατηγορούσαν ότι δέχτηκε να φυγαδευτεί, κατά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη, για να μη συναντηθεί μαζί τους κι αναγκαστεί να κάνει διάλογο, η υπουργός έστελνε το μήνυμα ότι "το υπουργείο έκανε ό,τι μπορούσε και ουδείς μπορεί να το κατηγορήσει για αδιαλλαξία". Όσο για την καταβολή του υπόλοιπου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, το οποίο οι αγρότες ζητούν από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεών τους, αυτό θα δοθεί τον... επόμενο μήνα!
Όσο για τις εξισωτικές αποζημιώσεις για την απονιτροποίηση, θα καταβληθούν τέλη Μαρτίου, με τον ανασχεδιασμό του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής"
Μόνα θετικά σημεία ότι:
1. Μετά τη λήξη των πληρωμών αυτών, θα αρχίσει και η εξόφληση για τις αποδεσμευμένες ενισχύσεις (ντομάτα, βαμβάκι και ενδεχομένως ρύζι).
2. Τον Απρίλιο -"αν αυτό καταστεί δυνατόν", όπως είπε- θα γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στους παραγωγούς, ένα μήνα νωρίτερα από το σύνηθες (ήδη έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό ποσόν 140 εκατομμυρίων ευρώ για τις καλλιέργειες του 2009).
Η κ. Μπατζελή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 23ης Agrotica κάλεσε τους αγρότες να μην κλείνουν τα σύνορα. Όπως είπε έτσι εξωτερικεύουν την κρίση και κάνουν κακό στη χώρα.
Υποσχέθηκε ότι, το καλοκαίρι του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ (υποστήριξε ότι σήμερα βρίσκεται στο 98%), κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και... χρόνια. Ξαναδεσμεύτηκε να παρουσιάσει -μετά την ολοκλήρωση διαβούλευσης- "μια άλλη πρόταση για τους συνεταιρισμούς".
Όσο για το πρόβλημα του πενταπλασιασμού των τιμών των αγροτικών προϊόντων στη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι, είπε πως αυτό, με μια σειρά παρόμοιων ζητημάτων, θα έχουν λυθεί "μέχρι τέλους Ιουνίου".
Για το διαχωρισμό για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η υπουργός σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί καταστατικό για την κατοχύρωση του επαγγέλματος, αλλά όχι με βάση μόνο εισοδηματικά κριτήρια.
Δεν έλειψε και η επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης. Η υπουργός θύμισε πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει κατ’ ελάχιστον 550 εκατομμύρια ευρώ από τις αγροτικές αποζημιώσεις του "πακέτου Χατζηγάκη", αν δεν τελεσφορήσουν, όπως είπε, οι "πάρα πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις" της κυβέρνησης, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "με στόχο να μην επιστραφεί τίποτα".
Υποστήριξε ότι το "πακέτο Χατζηγάκη" δεν πέτυχε τους στόχους του για ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας. "Με τέτοια μέτρα απλώς καλύπτουμε το ζήτημα των κινητοποιήσεων με μικροδιευθετήσεις. Αν δεν πείσουμε τους αγρότες ότι είμαστε αξιόπιστοι, στο κεφάλι τους θα έχουν πάντα ένα μπλόκο απέναντί μας", είπε χαρακτηριστικά.
Ρωτήθηκε και για τη φυγάδευσή της, κατά την άφιξή της, χθες, στην Agrotica. Υποστήριξε ότι "δεν απέφυγε τίποτα, απλά επιβεβαίωσε τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, σε χώρους όπου μπορούμε να μιλήσουμε κι όχι στα μπλόκα".
Έβαλε... ταφόπλακα, ουσιαστικά, στην παραγωγή καπνού, αφού είπε ότι στόχος είναι να στραφούν οι καλλιεργητές σε άλλες καλλιέργειες. Σε ό,τι αφορά το βαμβάκι σημείωσε ότι απαιτείται η αλλαγή του πλαισίου στήριξης, καθώς η ΚΟΑ βάμβακος "δεν είναι σωστή". Διευκρίνισε δε, πως την ερχόμενη Τρίτη θα έχει συνάντηση στο υπουργείο με τους εκκοκκιστές βάμβακος, ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με την αποπληρωμή συμβολαίων παραγωγών, που παρέδωσαν το προϊόν τους αλλά δεν πληρώθηκαν.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αγροτών, επεσήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Καρχιμάκης: "Επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, που δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε κάποιοι να ασυδοτούν, θα μας βρουν απέναντί τους... Θα βάλουμε τέλος στην ανομία και την ανοχή. Ως πολιτική επιλογή, τασσόμαστε με αυτούς που παράγουν, όχι με αυτούς που ασυδοτούν", δήλωσε.
Όπως εξήγησε, ο νέος νόμος που θα κατατεθεί ως το Μάιο, θα προβλέπει τη διασύνδεση με διάφορες πηγές δεδομένων (όπως είναι το πρόγραμμα Taxis) για τον εντοπισμό και έλεγχο των εισερχόμενων αγροτικών προϊόντων.

Οι φωτογραφίες είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage.gr