Τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και "θερμού" επεισοδίου λόγω της προκλητικής τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο θέτουν με ερώτησή τους οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κα. Μαριέττα Γιαννάκου και Γιώργος Κουμουτσάκος
Με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο παραβίασης του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και παράνομης εισόδου τουρκικών αεροσκαφών στο Πεδίο Βολής Άνδρου, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κα Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος έθεσαν, με ερώτησή τους προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο, το ζήτημα των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και "θερμού" επεισοδίου στο Αιγαίο.
Με δεδομένο ότι είναι η πολλοστή φορά που η Τουρκία εφαρμόζει την πρακτική της παραβίασης δεσμευμένων για ασκήσεις περιοχών και λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα επίσημη τουρκική απειλή πολέμου ("casus belli") κατά της Ελλάδας, καθώς και τη ρήτρα «αμοιβαίας συνδρομής» που τίθεται σε ισχύ με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ενημερώσουν για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν, εντός του πλαισίου της ενταξιακής διαδικασίας, προκειμένου να αλλάξει η παραβατική και επικίνδυνη τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο.
Επίσης, η κα. Γιαννάκου και ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσαν την Επιτροπή και το Συμβούλιο να απαντήσουν εάν κρίνουν σκόπιμο να επαναξιολογήσουν τις συστάσεις και τις ενέργειες τους προς την Τουρκία λόγω της μη τήρησης από την Άγκυρα των αρχών καλής γειτονίας έναντι κράτους-μέλους.