Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετώντας Έκθεση σχετικά με την "πολιτική ποιότητας των γεωργικών προϊόντων", υποστήριξε τη διατήρηση των τριών συστημάτων καταχώρισης Γεωγραφικών Ενδείξεων (γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα/ οίνος/ αλκοολούχα). Η Επιτροπή Γεωργίας τάχθηκε υπέρ δεσμευτικής νομοθετικής ρύθμισης ως προς τη σήμανση του τόπου γεωργικής παραγωγής μόνο σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή γεωργικά προϊόντα (κατά περίπτωση), ενώ αντιτάχθηκε στην υποχρεωτική σήμανση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στα μεταποιημένα προϊόντα. Όσον δε αφορά στα προϊόντα ΠΟΠ/ ΠΓΕ ζητεί από την Κομισιόν να εκπονήσει μελέτη σχετικά με τον καθορισμό των ενδεδειγμένων πληροφοριών που θα αναγράφονται στην επισήμανση των προϊόντων αυτών.
Υιοθετώντας τροπολογίες του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου, η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
1. Ζητεί να γίνει "καταγραφή όλων των ιδιωτικών συστημάτων πιστοποίησης ποιότητας, τα οποία οι ευρωπαίοι παραγωγοί καλούνται να εφαρμόσουν επί πλέον των ήδη επιβαλλομένων από την κοινοτική νομοθεσία προδιαγραφών ποιότητας. Υποστηρίζει περαιτέρω τη θέσπιση ενός Κοινοτικού Νομοθετικού Πλαισίου Βασικών Αρχών με στόχο τη διαφανή λειτουργία των εν λόγω ιδιωτικών συστημάτων πιστοποίησης".
Επισημαίνεται σχετικά ότι οι ευρωπαίοι παραγωγοί καλούνται να εφαρμόσουν πολλαπλά ιδιωτικά πρότυπα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων. Τα ιδιωτικά πρότυπα εμπορίας, αν και προαιρετικά, κατ' ουσίαν επιβάλλονται στους παραγωγούς από τις μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ είναι αυστηρότερα του αντίστοιχου κοινοτικού κεκτημένου. Πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται η εν λόγω πρακτική, δημιουργείται σύγχυση ως προς την ποιοτική αξιολόγηση των προϊόντων.
2. Θεωρεί την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στον τομέα των γεωγραφικών ενδείξεων απαραίτητη προϋπόθεση μίας ισόρροπης συμφωνίας στις γεωργικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ.
Κατά τον κ. Παπαστάμκο, το συγκριτικό πλεονέκτημα του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα συνίσταται στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ασφάλειας και ποιότητας. Απούσης όμως της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, τα εν λόγω προϊόντα υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές.