Να κλείσουν τα περίπτερά τους, σε όλη την Ελλάδα, σκέφτονται οι περιπτερούχοι, καθώς η αύξηση στην τιμή των τσιγάρων μέσω της φορολογίας, μειώνει κατακόρυφα το δικό τους κέρδος, όπως υποστηρίζουν. Τη δικαιότερη φορολόγηση των προϊόντων καπνού καπνού, προκειμένου να διατηρηθούν τα περιθώρια κέρδους των 2.350 λιανεμπόρων τσιγάρων (περίπτερα και ψιλικά) του νομού Θεσσαλονίκης ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο τον πρόεδρο του Σωματείου περιπτερούχων Ν. Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μεσοχωρίτη.
Ο κ. Ζορπίδης σημείωσε ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο.
«Το μεροκάματο είναι δύσκολο αυτή την εποχή. Διανύουμε μια δύσκολη χρονιά, κατανοούμε την αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων, αλλά οι αλλαγές πρέπει να είναι δίκαιες. Στην περίπτωση της πώλησης των τσιγάρων υπάρχει μια αδικία που πρέπει να διορθωθεί», σημείωσε ο κ. Ζορπίδης. Ερωτηθείς για τις τιμές των καυσίμων ο κ. Ζορπίδης τόνισε ότι η μεγάλη αύξηση στη φορολογία θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών προϊόντων και υπηρεσιών.
«Η αύξηση του φόρου στα καύσιμα έπρεπε να γίνει σταδιακά, για να υπάρχει χρόνος προσαρμογής της αγοράς και να μην έχουμε τις σημερινές αποκλίσεις», σημείωσε.
Σε ότι αφορά το θέμα τσιγάρων, ο κ. Μεσοχωρίτης ανέφερε ότι ένας ολόκληρος κλάδος οδηγείται στον αφανισμό εξαιτίας της μείωσης του περιθωρίου κέρδους, προβλέποντας λουκέτο στο 60% των περιπτέρων και των ψιλικών της Θεσσαλονίκης.
«Φορτώνουν σε εμάς την επιπλέον φορολογία», εξήγησε ο κ. Μεσοχωρίτης.
Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι ο κλάδος θα κατεβεί σε πανελλαδική απεργία αν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.