Σε επιφυλακή για πέμπτη συνεχή ημέρα βρίσκονται, σήμερα, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Έβρου, καθώς ανεβαίνει η στάθμη των νερών των ποταμών Έβρου και Άρδα πάνω από το όριο συναγερμού. Ήδη έχουν πλημμυρίσει 66.000 στρέμματα με καλλιέργειες, καθώς οι αρχές αποφάσισαν να "σπάσουν" τα αναχώματα.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Νομαρχίας Έβρου με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο Σουφλί. Εκεί αποφασίστηκε να "σπάσουν" τα φράγματα και να προκληθούν τεχνητές πλημμύρες προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Αποφασίστηκε, συγκεκριμένα, να γίνει τεχνητή θραύση σε Λαγυνά και Πέπλο στα κεντρικά και τα νότια του νομού Έβρου όπου θα πλημμυρίσουν εκτάσεις 17.000 στρεμμάτων.
Το πρωί διαπιστώθηκε ότι τα νερά "φούσκωσαν" κατά ένα μέτρο στην γέφυρα του Άρδα κι η στάθμη έφτασε στα 4μ. Πάνω από το όριο συναγερμού βρίσκεται η στάθμη στο Πύθιο (5,85μ.) και το Πέταλο (6,40μ.).
Επίσης το πρωί έσπασε το ανάχωμα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κορνοφωλιάς και πλημμύρισαν άλλα 3.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης.