Την ώρα που οι Βρυξέλλες εξετάζουν το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει για την Μόσχα. Ο Πρωθυπουργός με το που έφθασε στη Ρωσική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι «οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία είναι στρατηγικές και βασίζονται στα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα». Υπογράμμισε πως «η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ένωση». Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα ήταν και είναι απολύτως και σταθερά υπέρ της συνεργασίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας «ακόμη και στις δύσκολες περιόδους», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Σε συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ Τας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι για την επιτυχία των συνομιλιών η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμό. Παραδέχτηκε ότι «δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα κατά τις 15μηνες συνομιλίες». Και εξέφρασε το φόβο ότι «εάν η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για ελιγμούς και συμβιβασμούς, αντίστοιχη με αυτή που επιδεικνύει ο πρόεδρος Χριστόφιας», τότε «θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε επιτυχία στις συνομιλίες». Οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου στη Μόσχα αρχίζουν αύριο.
Η επίσκεψη Παπανδρέου στη Μόσχα γίνεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την στήριξη και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με τον Νιμίτρι Μεντβέντεφ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με έμφαση στα ενεργειακά θέματα και την διεθνή οικονομική κρίση. Ο Πρωθυπουργός θα αρχίσει τις επαφές του αύριο το πρωί, με τον πρόεδρο της Δούμας. Το μεσημέρι θα συναντήσει τον πρόεδρο Μεντβέντεφ και στη 1 τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν Πούτιν.
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, θα γίνουν οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών. Στις συνομιλίες θα κυριαρχήσουν θέματα οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας - ενώ αναμένεται να υπογραφεί και πρωτόκολλο μορφωτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.