Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Επιστολή με την οποία επικαιροποιούν την πρότασή τους για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην περιοχή «Μέρας» έστειλαν χθες από κοινού οι δήμαρχοι Λαγκαδά και Μυγδονίας, στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά, αλλά και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων.
Με την επιστολή, οι δήμαρχοι Λαγκαδά Ιωάννης Καραγιάννης και Μυγδονίας Αστέριος Γαβότσης, εξηγούν γιατί η περιοχή «Μέρας» που προτείνουν από κοινού οι δύο δήμοι είναι ανταγωνιστική.
Μιλώντας στον ΤΘ ο δήμαρχος Λαγκαδά, εξήγησε πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι καθαρά δημοτική, χωρίς καθόλου ιδιωτικές ιδιοκτησίες και είναι άμεσα διαθέσιμη σε έκταση 780 στρεμμάτων. Ένα από τα πλεονεκτήματα της είναι ότι απέχει πολύ λίγο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ με την περιφερειακή οδό συνδέεται άμεσα τόσο με τον ανατολικό όσο και με το δυτικό τομέα. Ο κ. Καραγιάννης, σημείωσε επίσης ότι βρίσκεται επάνω ακριβώς στον κεντρικό κόμβο της Εγνατίας Οδού, στο σημείο όπου ξεκινούν οι κάθετοι οδικοί άξονες Κιλκίς - Ευζώνων και Σερρών - Προμαχώνα που συνδέουν την χώρα με την Αλβανία, την Π.Γ.Δ.Μ. την Βουλγαρία και με όλα τα Βαλκάνια, ενώ πρόσθεσε πως εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του νέου κόμβου της Εγνατίας Οδού στα λουτρά του Λαγκαδά, ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής που την καθιστά «πόλο έλξης» για τους κατοίκους της ευρύτερης Κεντρικής Μακεδονίας.
«Το θέμα δεν έχει κλείσει. Περιμένουμε να δούμε τη θέση της κυβέρνησης και σαφώς να αξιολογηθεί και η δική μας πρόταση. Η νέα κυβέρνηση το ανοίγει από μηδενική βάση και εμείς απευθυνθήκαμε στον κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα στον πρωθυπουργό, ζητώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αν δεν υπάρχει προοπτική για μετεγκατάσταση θα δούμε πως μπορεί να αξιοποιηθεί η περιοχή για το καλό του τόπου», ανέφερε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

«Είμαστε ξανά μέσα στο παιχνίδι»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μυγδονίας Αστέριος Γαβότσης, υποστήριξε πως «από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ επανεξετάζει το θέμα με τη Σίνδο και συγκεκριμένα η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, επισημαίνει ότι τίποτα δεν είναι υπαρκτό και δεδομένο, είμαστε μέσα στο παιχνίδι ξανά».
Σημειώνεται ότι οι δύο δήμοι είναι όμοροι και σχεδόν εδώ και ένα χρόνο ξεκίνησε η μεταξύ τους συνεργασία για το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ. Στην επιστολή τους τονίζουν πως οι δύο δήμοι δεν ζητούν κανένα αντάλλαγμα από την πολιτεία για την παραχώρηση της προτεινόμενης περιοχής.
Όσον αφορά τις προτάσεις των άλλων δημάρχων για το θέμα της μετεγκατάστασης, ο κ. Καραγιάννης, δήλωσε πως σέβεται τις τοποθετήσεις των άλλων δήμων καθώς η καθεμία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα. «Στην περιοχή της Σίνδου υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα ιδιοκτησιακά προβλήματα και δεν έχουν επιλυθεί καθώς ο χώρος ανήκει στο ΤΕΙ. Σχετικά με την ανατολική περιοχή τα πράγματα είναι ξεκάθαρα καθώς είναι αναπτυγμένη περιοχή και μια τυχόν μετεγκατάσταση εκεί θα δημιουργούσε ανισορροπία, μεταξύ βορρά-νότου», εξήγησε ο δήμαρχος Λαγκαδά, λέγοντας πως «η μεταφορά της Δ.Ε.Θ. στον προτεινόμενο χώρο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της οικονομίας της περιοχής».
Η πρότασή των Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας είναι ενεργή και υπογράφεται από 13 δήμους της επαρχίας Λαγκαδά.