"Το φάρμακο είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια. Ο λαός δεν ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου για να εφαρμόσει την πολιτική που εξήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής", τόνισε, σήμερα Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010, σε κομματική σύσκεψη, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλ. Τσίπρας και πρότεινε "εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση", το οποίο, όπως υποστήριξε υπάρχει και το προτείνουν ο Συνασπισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θύμισε, μάλιστα, στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου,μ ότι "τα λεφτά υπάρχουν στις θυρίδες των τραπεζών που δανείζουν τη χώρα με εξωφρενικά επιτόκια του 5% κι οι ίδιες δανείζονται από την Κεντρική ΕυρωπαΪκή Τράπεζα με 1%
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά, αλλά υποτάσσεται στις επιταγές της ΕΕ στην οποία είναι κυρίαρχο το φιλελεύθερο λόμπι. ΕΙδικά για τα μέτρα για την οικονομία, είπε ότι οδηγούν σε φαύλο κύκλο.
Κατηγόρησε και τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, λέγοντας ότι δεν συμπεριφέρεται ως υπουργός αλλά ως δημοσιογράφος που καταγράφει τα προβλήματα.
Τις περίφημες ανοικτές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου τις χαρακτήρισε "τηλεοπτικά σόου".
Χαρακτήρισε "εξευτελισμό" να έρχονται τριτοκλασάτα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να υποδεικνύουν στους Έλληνες υπουργούς τί πρέπει να κάνουν.
Με αφορμή το ότι οι τραπεζίτες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαίτησαν από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη να υποχωρήσει στο θέμα του νομοσχεδίου για τις "ληξιπρόθεσμες οφειλές" είπε ότι, έτσι όπως πάμε, "οι τράπεζες μπορεί να διεκδικήσουν και το δικό τους κομμάτι στην εκτελεστική εξουσία".
Άφησε υπονοούμενα ότι το κόμμα του δε θα ψηφίσει τον Κ. Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας "παγίδα" τη δημιουργία κλίματος εθνικής συνεννόησης και λέγοντας αυτό θα το πάρει υπόψη του στο θέμα της εκλογής Προέδρου, προβλέποντας "ενιαία στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ" στο ζήτημα αυτό. Εξήρε, πάντως, τη μέχρι τώρα στάση του κ. Κάρολου Παπούλια.
Για τις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτές θα γίνουν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες ιδίως εάν περάσει η διοικητική μεταρρύθμιση. Χαρακτήρισε "μάχη μικρών εθνικών εκλογών" την εκλογική διαδικασία για τις περιφέρειας και τόνισε ότι θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Είπε ναι στις συνεργασίες, "από τα κάτω όμως και όχι με 'καπέλο' από ψηλά'. Στην κατεύθυνση αυτή μέσα στην εβδομάδα ο ΣΥΝ θα συναντηθεί με τους Οικολόγους Πράσινους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν να βρεθούν σημεία σύμπτωσης παρά τις διαφορές τους.
Για τα εσκωκομματικά τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα όριο στην διαρκή αμφισβήτηση όλων των επιλογών. "Δεν μπορεί", είπε, "να κλείνουμε τα μάτια σε αντίρροπους αλλά φυγόκεντρους σχεδιασμούς και φυγόκεντρες τάσεις για ρευστοποίηση, κατακερματισμό ή υπέρβαση του ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι παραμένει εγχείρημα μακράς πνοής πέρα από τη σοσιαλδημοκρατία και συνταγματική αριστερά".
Έστειλε, επίσης, μήνυμα στους "εκφραστές διαφορετικών απόψεων" ότι δεν μπουρούν να καταστρατηγούν το καταστατικό του κόμματος.
Προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος "προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παθογένεια" και για τον εαυτό του είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μία μέρα παραπάνω στη θέση του προέδρου του κόμματος από όσο ορίζει το καταστατικό του. "Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής, εκφράζουμε τις αγωνίες των αριστερών πολιτών", κατέληξε.

Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage.gr