Διευκρινίσεις υποτίθεται ότι έδωσε, για το Πρόγραμμα Καλλικράτης, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στους δημάρχους και νομάρχες του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους συναντήθηκε χθες, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010, στην Αθήνα. Μόνον που οι διευκρινίσεις ήταν το ίδιο ασαφείς με τις αρχικές τοποθετήσεις.
Όσον αφορά το θέμα των πόρων, δεν υπήρξε καν ερώτημα για το τι θα γίνει με τους πόρους -αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ- που, ήδη, οφείλονται, από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή, στους δήμους. Για το δε θέμα του ΦΠΑ, το μόνο που ειπώθηκε ήταν ότι "δε θα γίνουν οι δήμοι συλλέκτες φόρων". Κάτι που δεν άρεσε διόλου στους δημάρχους, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το ανείσπρακτο ΦΠΑ στη χώρα ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ. Δεν ακούστηκε λέξη για το ποιος θα είναι αυτός ο μηχανισμός που θα εισπράττει για λογαριασμό των δήμων.
Η δεύτερη "αιχμηρή γωνία" του Προγράμματος Καλλικράτης, είναι το χωροταξικό. Γι αυτό, η διευκρίνιση του κ. Ραγκούση μπορεί να μην ικανοποίησε κάποιους, ήταν, όμως, ομολογουμένως, αρκετή: αυτή θα γίνει με βάση τη διαβούλευση και τη μελέτη του ΙΤΑ αλλά πάντως χωρίς να υπάρχει καμία εξαίρεση.
Το ερώτημα που ΔΕΝ έθεσαν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες του ΠΑΣΟΚ, στη συνάντηση, ήταν τι σημαίνει για την καθημερινότητα του πολίτη αυτή η αλλαγή χωροταξικού. Δηλαδή, αν θα υπάρχουν τοπικά συμβούλια, πώς θα λειτουργήσουν αυτά για να λύνει τα προβλήματά του ο πολίτης, ή αυτά να μεταφέρονται στην έδρα ενός δήμου που, πλέον, θα απέχει ακόμη και 50 χιλιόμετρα από το τελευταίο "σπίτι του χωριού". Αντίθετα, συζητήθηκε το θέμα του τι θα κάνουν τόσοι και τόσοι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, οι οποίοι περνούν σε "πολιτική ανεργία". Κάτι που, ουδόλως ενδιαφέρει τον πολίτη...