Τα απολυμαντικά μπορούν να «εκπαιδεύσουν» τα βακτήρια ώστε να αναπτύξουν ανοχή στα αντιβιοτικά, υποστηρίζουν Ιρλανδοί ερευνητές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Microbiology. Είναι γνωστό ότι τα βακτήρια μπορούν να συνηθίσουν τα απολυμαντικά αλλά όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η ίδια διαδικασία μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν ανθεκτικότητα σε ορισμένα φάρμακα. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν ένα βακτήριο δεν έχει εκτεθεί σε ένα αντιβιοτικό.
Οι επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας, επικεντρώθηκαν σε ένα κοινό νοσοκομειακό βακτήριο και διαπίστωσαν ότι η προσθήκη αυξανόμενων ποσοτήτων απολυμαντικού σε καλλιέργειες της ψευδομονάδας αερογινόσας σε εργαστηριακό περιβάλλον, είχαν ως αποτέλεσμα η τελευταία να μάθει να αντιστέκεται όχι μόνο στο απολυμαντικό αλλά και την σιπροφλοξασίνη (συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό), χωρίς να χρειαστεί η έκθεση σ' αυτήν.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το βακτήριο είχε μάθει να αντλεί αντι-μικροβιακούς παράγοντες, που υπάρχουν στο απολυμαντικό ή αντιβιοτικό, από τα κύτταρα του.
Το προσαρμοσμένο βακτήριο είχε επίσης υποστεί μετάλλαξη στο DNA του, γεγονός που του επέτρεπε να αντιστέκεται στα αντιβιοτικά τύπου σιπροφλοξασίνης.
Η ψευδομονάδα αερογινόσα είναι βακτήριο που κυρίως προσβάλλει άτομα που είναι ήδη σοβαρά άρρωστα. Μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη γκάμα λοιμώξεων, ειδικά σε άτομα με αποδυναμωμένα ανοσοποιητικά συστήματα, όπως οι καρκινοπαθείς και οι πάσχοντες από AIDS, καθώς και άνθρωποι με σοβαρά εγκαύματα, διαβήτη ή κυστική ίνωση.
Τα απολυμαντικά επιφανειών χρησιμοποιούνται στην πρόληψη της εξάπλωσης της ψευδομονάδας αερογινόσας, αλλά αν η τελευταία καταφέρει να επιβιώσει, και τελικά μολύνει τον άνθρωπο, τότε είναι επιβεβλημένη η χρήση των αντιβιοτικών.
Τα βακτήρια λοιπόν που μαθαίνουν να αντιστέκονται και στα δύο αυτά μέτρα ασφαλείας μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.
Όπως εξηγεί ο Δρ Τζεραρντ Φλέμινγκ «τα κατάλοιπα από κακώς διαλυμένα απολυμαντικά πάνω σε νοσοκομειακές επιφάνειες μπορεί να προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Αλλά ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι τα βακτήρια προσαρμόζονται στην ανθεκτικότητα χωρίς καν να χρειαστεί α εκτεθούν στα αντιβιοτικά.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκε το 2009 τόνιζε την σημασία της κατάλληλης και συνετής χρήσης των απολυμαντικών για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανθεκτικότητας των βακτηρίων και στις δύο προαναφερόμενες μορφές άμυνας.