Κατηγορηματικά αντίθετα με την επικείμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος του δικηγόρου στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ). Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010, το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Μανόλης Λαμτσίδης, ισχυρίστηκε ότι «η πρωτοβουλία για την απελευθέρωση του επαγγέλματος αποτελεί εξαπάτηση των πολιτών» . Όπως υποστήριξε, αποκρύπτεται η τραγική ελληνική πραγματικότητα και εμφανίζονται εξωραϊσμένες και εξιδανικευμένες καταστάσεις μερικών δεκάδων οργανωμένων δικηγορικών γραφείων.
Προέβλεψε δε, ότι σε περίπτωση που απελευθερωθεί το επάγγελμα θα μετατραπούν οι δικηγορικοί σύλλογοι της Ελλάδας σε εξασθενημένα, επαγγελματικά σωματεία, θα μειωθεί το κριτική τους ικανότητα και το ειδικό βάρος, που διαθέτουν στις τοπικές κοινωνίες και «θα περιοριστεί η δυνατότητά τους να αρθρώνουν λόγο για την υπεράσπιση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων».
«Χιλιάδες νέοι στο επάγγελμα δικηγόροι θα βρεθούν στο στόχαστρο των τραπεζών, των εταιριών ασφάλισης αυτοκινήτων και των εργολαβικών - κατασκευαστικών εταιριών, αφού θα τους αναγκάζουν εκβιαστικά να αναλαμβάνουν τις υποθέσεις τους με ελάχιστη αμοιβή», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΘ, στην Ελλάδα, για τα περίπου 10,5 εκατομμύρια πληθυσμού αντιστοιχούν 45.000 δικηγόροι(στη γειτονική Τουρκία, για να γίνει η σύγκριση, η αντίστοιχη αναλογία είναι 70.000 στα 70 εκατομμύρια κατοίκων). Επίσης, ο μέσος όρος των παραστάσεων που ανέλαβαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης το 2009 οι δικηγόροι (με μέσο όρο από 5 έως 10 χρόνια στο επάγγελμα) ήταν 16,66 και μόλις 7,56 για τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα (από 1 έως 5 έτη). Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα μέλη του δ.σ. του ΔΣΘ, ότι οι νέοι συνάδελφοί τους για κάθε παράσταση στο ειρηνοδικείο, ή στο πρωτοδικείο, πληρώνονται με 67 ευρώ.