Την ευκαιρία να δουν ξανά τον «αστυνομικό της γειτονιάς» είχαν από χθες οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Από νωρίς το πρωί άντρες της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβαν τα καθήκοντά τους. Πήγαν στα αστυνομικά τμήματα για να παραλάβουν τον εξοπλισμό τους και τα οχήματα μετακίνησης τους, ενώ έλαβαν τις απαραίτητες οδηγίες. Η πρώτη αυτή εβδομάδα είναι προσαρμογής, αφού θα πρέπει να ενημερωθούν για τον τομέα ευθύνης τους, τους στόχους που περιλαμβάνονται σε αυτόν και τα σημεία όπου παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές. Η συγκεκριμένη απόφαση του αρμόδιου υπουργείου για την επαναφορά του θεσμού του «αστυνομικού της γειτονιάς» πάρθηκε, ώστε οι πολίτες να νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, σε μια εποχή που η εγκληματικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε έξαρση.
Στο θεσμό θα συμμετέχουν συνολικά 218 αστυνομικοί σε 45 Αστυνομικά Τμήματα σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, στην Αττική 114 σε 18 αστυνομικά τμήματα, 28 αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη και 76 σε άλλα αστυνομικά τμήματα της περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο αστυνομικό προσωπικό θα έχει αυτόνομο γραφείο στα αστυνομικά τμήματα που θα λειτουργεί ο θεσμός, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά οι πολίτες για να αναφέρουν τα προβλήματα και τις παρατηρήσεις τους. Ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» θα λειτουργήσει με δύο αστυνομικούς ανά τομέα ευθύνης, όπως έχει διαχωριστεί η ευρύτερη περιοχή αστυνόμευσης του τοπικού τμήματος.

Αναλυτικά η κατανομή των αστυνομικών
Η κατανομή των 218 αστυνομικών της γειτονιάς γίνεται ως εξής: 114 σε 57 τομείς στην Αττική, 28 σε 14 τομείς στην Θεσσαλονίκη, 4 στην Κρήτη, 8 στην Πελοπόννησο, 8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 4 στην Κεντρική Μακεδονία, 12 στην Θεσσαλία, 8 στη Στερεά Ελλάδα, 10 στην Ήπειρο, 4 στα Ιόνια Νησιά, 8 στη Δυτική Ελλάδα, και 10 στο Νότιο Αιγαίο. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας σε δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε: «Ξεκινάει πλέον το καινούργιο μας σχέδιο και στη Θεσσαλονίκη, που πλήττεται έντονα τον τελευταίο καιρό από την εγκληματικότητα. Μάλιστα αυτό φαίνεται και από τα τελευταία κρούσματα τα οποία είναι πάρα πολλά. Για το λόγο αυτό εγκαθιστούμε δύο πρότυπα οργανωμένα αστυνομικά τμήματα, στη Πλατεία Δημοκρατίας και στη Τούμπα, που θα οργανωθούν με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο και επίσης σε έξι πιλοτικά τμήματα θα παρουσιαστεί ο αστυνόμος της γειτονιάς».