Στη Βουλή θα συζητηθεί το θέμα των Τεμπών, αφού η βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Ράπτη, κατέθεσε σχετική ερώτηση, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππα. Το θέμα καίει όσους βρίσκονται στο κύκλωμα των μεταφορών (είτε εμπορευμάτων, είτε επιβατών) με τους τελευταίους και ειδικά τους ιδιοκτήτες λεωφορείων των ΚΤΕΛ να βρίσκονται, κυριολεκτικά σε απόγνωση, αφού βλέπουν τον όγκο των επιβατών καθημερινά να μειώνεται και τα έσοδά τους να συρρικνώνονται.
Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά των Υπεραστικών Λεωφορείων, αφού οι πολίτες, λόγω της αύξησης του χρόνου των διαδρομών και της ταλαιπωρίας από τα εναλλακτικά δρομολόγια, επιλέγουν άλλα μέσα μεταφοράς. Ενδεικτική είναι η κατακόρυφη πτώση κατά 50% των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ, όπως και η ακύρωση αριθμού δρομολογίων για πολλούς προορισμούς.
Όσον αφορά τον κλεισμένο δρόμο στα Τέμπη, σύμφωνα με την κ. Ράπτη, "δεν υπάρχει μελέτη πρόληψης ανάλογων φαινομένων στο μέλλον, δεν υπάρχει σχέδιο ανακατασκευής του σημείου, δεν έχουν καν ξεκινήσει βοηθητικές εργασίες αποκατάστασης και οι προβλέψεις μιλούν για επαναλειτουργία του δρόμου σε διάστημα όχι μικρότερο των τριών μηνών". Φυσικά, ένα τέτοιο χρονικό πλάνο είναι καταστροφικό, για τις παραγωγικές τάξεις των οποίων η δραστηριότητα είναι στενά συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο δρόμο. Τα εναλλακτικά δρομολόγια γίνονται μέσω του παλιού οδικού δικτύου που είναι ανεπαρκές και σε σήμανση και σε ποιότητα. O τεράστιος όγκος των αυτοκινήτων δημιουργεί πολύωρες καθυστερήσεις και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και το κόστος μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών είναι πλέον μεγαλύτερο με ό,τι αυτό σημαίνει για τους πολίτες, τους ιδιώτες και την εθνική οικονομία.
Η βουλευτής Θεσσαλονίκης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό τι σκοπεύει να κάνει για να στηρίξει τους ιδιοκτήτες λεωφορείων των ΚΤΕΛ, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και, επίσης, αν έχει συνταχθεί σχέδιο για την επαναλειτουργία του εθνικού δικτύου στο ύψος των Τεμπών. Ρωτά, επίσης, πότε προτίθεται να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης και πότε θα παραδοθεί ξανά το συγκεκριμένο οδικό τμήμα στην κυκλοφορία.