ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Άρχισαν, σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, στις 9 το πρωί, οι κατεδαφίσεις 16 αυθαιρέτων κτισμάτων επί της οδού Επταπυργίου 143 (στην περιοχή της Ιεράς Μονής Βλατάδων) για την ανάδειξη των Βυζαντινών τειχών και την διαμόρφωση της περιοχής. Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος και ο αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού Βεν. Καρακωστάνογλου. Για την ανάδειξη των Βυζαντινών Τειχών, ήδη, έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, πρόκειται για μια σειρά κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων που στόχο έχουν να αναδείξουν τα Βυζαντινά τείχη, με τη σύμφωνη γνώμη της 9ης Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και να αναμορφώσουν μια μεγάλη, ζωτική περιοχή της Άνω πόλης, από την οδό Ακροπόλεως έως την οδό Παλαμίδου. Στη σχετική μελέτη που ενέκρινε το τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προτείνεται η διατήρηση 16 ακόμη κτισμάτων στο μέτωπο της οδού Επταπυργίου.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βεν. Καρακωστάνογλου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις απαλλοτριώσεις από την οδό Επταπυργίου όπου έχει αποζημιώσει 65 ιδιοκτησίες με επιχορήγηση από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 1997. Σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρεί τη διαδικασία απαλλοτρίωσης 16 ιδιοκτησιών επί της οδού Επταπυργίου προκειμένου να προχωρήσει στην διαμόρφωση της περιοχής αυτής για την οποία ήδη έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη.

H μεγάλη φωτογραφία από τις κατεδαφίσεις είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr