Επιδότηση αγροτών για την παραγωγή κι όχι για τις καλλιέργειες, επιμορφωτικά σεμινάρια για τα βιολογικά προϊόντα, ανασύσταση των συνεταιρισμών, επιστροφή στη γεωργία τοπικού χαρακτήρα κι είσπραξη των ενισχύσεων μόνον από τους αγρότες, είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, για να ανακουφιστεί ο Έλληνας αγρότης. Παρουσίασαν τις προτάσεις τους σε ημερίδα που οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η οικολογική πρόταση– απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα της γεωργίας».
Στην εισήγηση του με θέμα "Θεσμικά αιτήματα και στήριξη των πραγματικών αγροτών", ο γεωργός, γραμματέας του Συνεταιρισμού Σωζόπολης, Συμεών Καλιμτζόγλου, είπε χαρακτηριστικά:
«Οι αγρότες αντιμετωπίζουν την ανασφάλεια του σήμερα και την αβεβαιότητα για το αύριο. Οι διαδικασίες που αφορούν τις γεωργικές επενδύσεις επιβάλλεται να επιταχυνθούν προς όφελος του αγρότη, ενώ θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής. Βασική παράμετρος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία τράπεζας γης και εθνικού αποθέματος που θα διατίθεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι και οι αποκλειστικοί δικαιούχοι των επιδοτήσεων. Η εξασφάλιση τιμών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορεί να γίνει με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, όπως η επιβολή πράσινων τελών για τα εισαγόμενα προϊόντα, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στη Γαλλία. Όσον αφορά το συνεταιριστικό κίνημα, χρειάζεται αναδιάρθρωσή του, ώστε οι συμμετέχοντες και κυρίως οι διοικούντες να είναι αποκλειστικά αγρότες».
Ο βιολόγος- βιοκαλλιεργητής Χαρίσης Αργυρόπουλος, στην εισήγησή του με τίτλο «έμφαση στην ποιοτική και βιολογική γεωργία», πρότεινε την προώθηση της βιολογικής γεωργίας. «Η σωστή εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας απαιτεί τεχνογνωσία. Αυτό μπορεί να γίνει με την κατάρτιση των εν δυνάμει και ήδη υπαρχόντων βιοκαλλιεργητών μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Όσον αφορά τις επιδοτήσεις επιβάλλεται να στραφούν προς τη σωστή κατεύθυνση επιδοτώντας την παραγωγή. Πολύ σημαντική είναι η οργάνωση ενός σωστού δικτύου διακίνησης των βιολογικών προϊόντων. Οι βιοκαλλιεργητές θα μπορούσαν να οργανωθούν και να συνεργαστούν καλύτερα μεταξύ τους», τόνισε ο κ. Αργυρόπουλος.
Στην εισήγηση της με θέμα "Οικολογική προοπτική: η μόνη προοπτική για τη γεωργία", η γεωπόνος, επιστημονικός συνεργάτης των Οικολόγων Πράσινων για θέματα γεωργίας Τάνια Γιαννιού παρουσίασε τα αδιέξοδα και τα προβλήματα της συμβατικής γεωργίας και την οικολογική πρόταση. «Οι βασικοί άξονες της οικολογικής πρότασης για τη γεωργία είναι η αλλαγή της αγροτικής πολιτικής με στόχο τη βιώσιμη γεωργία και τη στήριξη της υπαίθρου, μέσω της προώθησης εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας με έμφαση στη βιολογική γεωργία, τη στήριξη της πολυλειτουργικότητας του αγρότη, την προώθηση ενός μοντέλου γεωργίας τοπικής κλίμακας με ομοσπονδιακή οργάνωση των αγροτών, την πλήρη απαγόρευση της καλλιέργειας των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, τη διαφάνεια στο σύστημα των επιδοτήσεων, την ανασύσταση των συνεταιρισμών, την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών και την αειφόρο διαχείριση των βασικών συντελεστών της αγροτικής παραγωγής», υπογράμμισε η κ. Γιαννιού.
Σε μήνυμά του, προς την εκδήλωση, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος να αναδείξουν σε Ελλάδα και Ευρώπη, τα πραγματικά προβλήματα των ελλήνων αγροτών. Υποσχέθηκε να έχει τακτικές επαφές με τις οργανώσεις των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των περιοδειών του στους νομούς της περιφέρειας.