Ναι στο διάλογο, αλλά επί συγκεκριμένων προτάσεων, είπε, από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε να αρχίσει ο ουσιαστικός διάλογος μόνον επί συγκεκριμένων προτάσεων, ειδικά για τη χωροθέτηση.
Ζήτησε, ακόμη, από τους συνέδρους, να παραμείνουν σταθεροί στις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη και την Αθήνα, όπου ομόφωνα είχε αποφασιστεί ο διάλογος με την κυβέρνηση να αρχίσει μόνον αν λυθεί το οικονομικό.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ζήτησε ουσιαστικό διάλογο για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση μόνο εφόσον η κυβέρνηση παρουσιάσει της χωροθέτηση, τα όρια των νέων δήμων, ανακοινώσει τους νέους πόρους, που θα στηρίξουν τη μεταρρύθμιση και καταβάλει άμεσα τους θεσμοθετημένους πόρους του προηγούμενου έτους, πόροι που, όπως υπογράμμισε, "παρακρατούνται ακόμη από την κυβέρνηση. Αυτές πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές μας", τόνισε απευθυνόμενους στους συνέδρους. Και πρόσθεσε: "Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει αμέσως τις θέσεις της για τις νέα ουσιαστικές αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".
Ο κ.Παπαγεωργόπουλος επεσήμανε ακόμη την ανάγκη η μητροπολιτική αυτοδιοίκηση να αναφέρεται στον Α' βαθμό Αυτοδιοίκησης, δηλαδή κοντά στον πολίτη και όχι στο Β βαθμό, δηλαδή μακριά από τον πολίτη. Αναφέρθηκε και στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης, μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου, το 67% των πολιτών του Νομού Θεσσαλονίκης τίθεται υπέρ του γερμανικού μοντέλου στα μητροπολιτικά κέντρα με διατήρηση των υφιστάμενων δήμων και τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού συμβουλίου που θα αναλάβει τις μητροπολιτικές λειτουργίες με τη συμμετοχή τοπικών φορέων.
Υπογράμμισε, ακόμη, πως "είναι αδιανόητο να οδεύουμε προς εκλογές χωρίς να γνωρίζουμε το εκλογικό Σώμα"!. Και κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει, άμεσα, τα σχέδια της για την ψήφο των μεταναστών "για να γνωρίζουμε το ακριβές εκλογικό Σώμα σε κάθε δήμο της χώρας".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι "η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει με πραγματική διαβούλευση και όχι με αυταρχικές αποφάσεις. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για 7 γενικές διευθύνσεις, 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, 370 δήμους, κατάργηση 4.000 δημοτικών επιχειρήσεων, αλλαγή εκλογικού νόμου, ψήφο των μεταναστών και άλλα παρόμοια! έχουν προφανή στόχο. Σημειώνω ότι σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της ΤΕΔΚ, το 54% των πολιτών διαφωνεί με την κατάργηση του 42%. Άραγε τι νόημα έχει η «Διαβούλευση» όταν όλα τα σοβαρά θέματα τα έχει προαποφασίσει η κυβέρνηση", αναρωτήθηκε;