Να καταβάλει το εφάπαξ στην ώρα του, χωρίς καθυστερήσεις, επειδή, σε διαφορετική περίπτωση χάνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της καταβολής, προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από συνεχείς προσφυγές συνταξιούχων. Ο Συνήγορος του Πολίτη παρέλαβε και εξέτασε μεγάλο αριθμό αναφορών από συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων για την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος. Και η απόφασή του αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, όπου έχει ανοίξει κουβέντα για τα αποθεματικά των ταμείων.
«Σκοπός της θέσπισης του εφάπαξ βοηθήματος είναι η μείωση των συνεπειών της μετάβασης των εργαζομένων από τον οικονομικά ενεργό στον μη ενεργό βίο. Η διαχρονική επιμήκυνση όμως του απαιτούμενου χρόνου απόδοσης της εν λόγω παροχής στους συνταξιούχους, που σύντομα προβλέπεται να φτάσει τα δύο έτη, ουσιαστικά αναιρεί σε μεγάλο βαθμό τον κοινωνικό σκοπό που οφείλει να υπηρετεί», αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο Συνήγορος του Πολίτη. Προσθέτει πως, καθώς το εφάπαξ καλύπτει οικονομικές ανάγκες, που μπορεί να αφορούν εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων, έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω προβλημάτων υγείας ή άλλες επείγουσες ανάγκες, η άμεση καταβολή του καθίσταται απαραίτητη για να αντεπεξέλθουν οι συνταξιούχοι στις οικονομικές τους ανάγκες.
Όσον αφορά τα όσα ακούγονται για το δημοσιονομικό πρόβλημα του ταμείου, η Ανεξάρτητη Αρχή υπογραμμίζει στη γνωμοδότησή της ότι το πρόβλημα αυτό «είχε επισημανθεί ήδη με παλαιότερη αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε και ήταν αναμενόμενη η εμφάνιση του προβλήματος στο άμεσο μέλλον».
Ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί το Ταμείο να εκδίδει τη διοικητική πράξη - απόφαση χορήγησης εφάπαξ βοηθήματος, εντός των προβλεπόμενων χρονικών προθεσμιών και να συμμορφούται με τις οικείες νομοθετικές διατάξεις. Κι αυτό επειδή η καθυστέρηση εξέτασης και απάντησης των αιτήσεων αυτών θα μπορούσε να γεννήσει έννομα συμφέροντα υπέρ των πολιτών.
Προτείνει στη διοικητική πράξη να αναγράφεται το χρηματικό ποσό που δικαιούται ο ασφαλισμένος, ο νομοθετικά προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής του, ο χρόνος που το Ταμείο δεσμεύεται ότι θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή του, καθώς και τα δικαιώματά που γεννώνται στον ασφαλισμένο από την καθυστέρηση αυτή. Σημειώνεται ότι «η έκδοση της διοικητικής πράξης επιτρέπει στον πολίτη να κάνει ένα στοιχειώδη προγραμματισμό ή ακόμα και να προχωρήσει στη σύναψη δανείου, αφού ουσιαστικά η πράξη αυτή του παρέχει την απαραίτητη εγγύηση για τη δυνατότητα αποπληρωμής του».