Εκτονώθηκε η ένταση που δημιουργήθηκε νωρίς το απόγευμα στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, όταν απειλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών, που έχουν την έδρα τους στο συγκεκριμένο λιμάνι και σε πληρώματα των σκαφών, που απείχαν από την εργασία τους, με οικονομικά αιτήματα. Οι Αιγύπτιοι στην καταγωγή, απεργοί αλιεργάτες, με την υποστήριξη συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, εμπόδισαν τον απόπλου των σκαφών και χρειάστηκε η παρουσία αστυνομικής δύναμης, για την αποτροπή επεισοδίων και την αποχώρηση όλων των εμπλεκομένων από το χώρο του λιμανιού.
«Αύριο Παρασκευή, εμείς θα σαλπάρουμε κανονικά στις 6 το πρωί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), Δημήτρης Ταουλτζής. Σύμφωνα με τον κ. Ταουλτζή, στην εκτόνωση της έντασης συνέβαλε και η επικοινωνία την οποία είχε η Ένωση με τον Επιτετραμμένο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν παρεκκλίσεις από τις συμβάσεις των αλιεργατών και εφαρμόζεται πλήρως η νομοθεσία. Ο κ. Ταουλτζής επισήμανε ότι η απασχόληση των αλιεργατών αποτελεί σοβαρή πηγή συναλλάγματος για την αιγυπτιακή οικονομία.
Παλαιότερα, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες έρχονταν κάθε χρόνο στη χώρα μας για οκτώ μήνες (από Οκτώβριο έως Μάιο) και εργάζονταν βάσει της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μετάκληση εποχικών εργατών, η οποία χρονολογείται από τη δεκαετία του ’80. Σήμερα πολλοί από αυτούς έχουν αποκτήσει «πράσινη κάρτα» και διαμένουν μόνιμα στη Νέα Μηχανιώνα..