Σκηνές χάους επικρατούν στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-Ο-Πρενς, μετά το σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε, ξημερώματα σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010, για την Ελλάδα, τη χώρα. Οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν, έκαναν ακόμη χειρότερη την κατάσταση. Ως τώρα, 12.10 το μεσημέρι της Τετάρτης, 13 Ιανουαρίου 2010, δεν υπάρχει ούτε ένα νέο για τη μικρή ελληνική κοινότητα της Αϊτής, τόσο λόγω της απόστασης, όσο και λόγω του ότι έχουν καταρρεύσει όλα τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Μοναδικός τρόπος να επικοινωνήσει κανείς με τη χώρα είναι το Internet μέσω δορυφόρου.
Δεκάδες είναι τα κτίρια που, κυριολεκτικά, διαλύθηκαν. Ανάμεσά τους, όπως μπορείτε να δείτε στο video του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters και το κτίριο όπου στεγαζόταν το αρχηγείο της Αστυνομίας της χώρας. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και πολλές περιοχές δεν έχουν νερό.
Κανείς δεν είναι σε θέση να πει έναν σχετικό, έστω, αριθμό νεκρών και τραυματιών, πολύ περισσότερο κανείς δεν είναι δυνατό να υπολογίσει τους αγνοούμενους. Γιατρός -τραυματίας και ο ίδιος- δήλωσε ότι οι νεκροί θα είναι τουλάχιστον "εκατοντάδες".
Περίπου διακόσιοι άνθρωποι αγνοούνται όταν το ξενοδοχείο που διέμεναν, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα του Πορτ ο Πρενς κατέρρευσε.
Ο σεισμός, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή, διήρκεσε "πάνω από ένα λεπτό", κατ' άλλους αρκετές δεκάδες δευτερόλεπτα. Λίγη ώρα αργότερα καταγράφηκαν τρεις μετασεισμοί, 5,9, 5,5 και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Τοπικά ΜΜΕ στο Πορτ-ο-Πρενς μετέδωσαν ότι το προεδρικό μέγαρο, η βουλή και αρκετά υπουργεία υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ και η σύζυγός του είναι σώοι, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αρχηγείο της αποστολής του ΟΗΕ στο Πορτ-ο-Πρενς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό και αρκετά μέλη της "αγνοούνται", σύμφωνα με ανακοινωθέν της. Οκτώ Κινέζοι κυανόκρανοι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια και δέκα αγνοούνται μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Τρεις ιορδανοί κυανόκρανοι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν στο Πορτ ο Πρενς εξαιτίας του σεισμού που έπληξε χθες την Αϊτή, ανακοίνωσε ιορδανική στρατιωτική πηγή από το Αμάν.
Εκατοντάδες πολίτες, έχοντας καταληφθεί από πανικό, βρίσκονται στους δρόμους. Λεηλασίες σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε σούπερ μάρκετ στην πρωτεύουσα της Αϊτής, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, δεκάδες άνθρωποι μπήκαν στο κτίριο του σουπερ μάρκετ που έχει καταρρεύσει μερικώς και το λεηλάτησαν.
Σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (US Geological Survey, USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν 7,3 βαθμών, είχε επίκεντρο 16 χλμ. από το Πορτ-ο-Πρενς και σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χλμ.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, ήδη επλήγη από μια σειρά καταστροφών τα τελευταία χρόνια, με τελευταίους τους κυκλώνες του 2008. Τέσσερις μεγάλες καταιγίδες --η τροπική καταιγίδα Φέι και οι κυκλώνες Γκουστάβ, Χάνα και Άικ-- σάρωσαν την Αϊτή τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2008, στοιχίζοντας τη ζωή 793 ανθρώπων και αφήνοντας άλλους 300 αγνοούμενους έως και σήμερα, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία.
Η χώρα αντιμετώπισε επίσης σοβαρές πολιτικές ταραχές τον Απρίλιο του 2008, όταν είχαν ξεσπάσει εξεγέρσεις λόγω των --απλησίαστων για την φτωχή πλειοψηφία-- τιμών των τροφίμων. Το 70% των Αϊτινών ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα· σχεδόν οι μισοί από τους 8,5 εκατ. κατοίκους της είναι άνεργοι. Η διατροφική "ανασφάλεια" πλήττει το 25% του πληθυσμού, περίπου 1,9 εκατ. ανθρώπους, και οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.


Η φωτογραφία είναι από το Associated Press