Το δρόμο της νομοθετικής ρύθμισης παίρνει το θέμα της αναδιάρθρωσης του διοικητικού χάρτη της χώρας μετά την έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου από τον Πρωθυπουργό. Η πλειοψηφία των Δημάρχων κρίνει θετικά την προώθηση του Καποδίστρια 2 η οποία εκτιμάται ότι θα μειώσει αισθητά τα λειτουργικά έξοδα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Δε λείπουν ωστόσο οι αντιδράσεις από Δημάρχους που θεωρούν ότι η δημιουργία Δήμων μαμούθ θα απομακρύνει την πρωτοβάθμια εξουσία από τον πολίτη.
Με αντικείμενο τη νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας συνεδριάζει αύριο, Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010, το απόγευμα, το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο βασίζεται στις μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προτείνει τη μείωση των 1.034 δήμων και κοινοτήτων σε 380-450 πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, ενώ οι 13 Περιφέρειες που θα δημιουργηθούν θα διοικούνται από αιρετούς Περιφερειάρχες. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών θα δοθεί προς διαβούλευση στις ΤΕΔΚ και στην ΚΕΔΚΕ, η οποία θα το συζητήσει στο συνέδριό της που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου στην Αθήνα.
Η πλειοψηφία των Δημάρχων θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία ισχυρών Δήμων τόσο για την οικονομική τους αυτονομία όσο και για την ισχυροποίηση των αιτημάτων τους.
Η δημόσια διαβούλευση για τη «Νέα Αρχιτεκτονική» θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση τίθενται σε διαβούλευση οι αρχές και το περιεχόμενο της «Νέας Αρχιτεκτονικής» καθώς και τα κριτήρια της δημιουργίας των νέων οργανισμών.
Η χάραξη των ορίων των νέων αυτοδιοικητικών οντοτήτων θα αποτελέσει αντικείμενο της δεύτερης και τελικής φάσης της διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου όταν δοθούν στη δημοσιότητα οι χάρτες των περιφερειών και των νέων δήμων. Ταυτόχρονα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος εκλογικός νόμος, αφού τα όρια των νέων μονοεδρικών περιφερειών θα ταυτίζονται με τα όρια των νέων δήμων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ο νόμος για τη «Νέα Αρχιτεκτονική» του κράτους και της αυτοδιοίκησης και ο εκλογικός νόμος, την άνοιξη, πιθανότατα τον Μάιο.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που θα συζητηθούν αύριο στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να περιλαμβάνουν: την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αυτοδιοικητικών οργάνων με την κατάργηση του 42% και την επαναφορά του 50% + 1 του εκλογικού σώματος, την εκλογή αιρετών περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων αναλογικά από κάθε νομό και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από το κεντρικό κράτος προς την αιρετή περιφέρεια καθώς και από το επίπεδο της νομαρχίας στους νέους δήμους.

Επιμέλεια Τ.Α.
Το γράφημα είναι από την εφημερίδα Τα Νέα