Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010, θα πάρουν μέρος οι νοσοκομειακοί γιατροί. Διεκδικούν πλήρη και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας. Υποστηρίζουν ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα υπολειτουργούν, ειδικά μετά τη νέα μείωση των κονδυλίων για την Υγεία που δίνονται μέσω του προϋπολογισμού του 2010.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), «τα κονδύλια εφημεριών που η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2010 είναι μειωμένα κατά 65 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα εγγεγραμμένα το 2009. Η πρόσφατη Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που περικόπτει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 10%, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα κονδύλια εφημεριών, σημαίνει περαιτέρω μείωση κατά 40 εκατ. Ευρώ».
Επισημαίνουν, ακόμη, ότι με την ίδια Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών περικόπτεται και το 10% των επιδομάτων, «πράγμα που σημαίνει σοβαρή μείωση αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ».
Υποστηρίζουν πως, όλα τα παραπάνω «οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία να εφημερεύουν όλες τις μέρες του μήνα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας και οι πολίτες θα βρεθούν σε ακόμη πιο δυσχερή θέση να καλύψουν ανάγκες περίθαλψης». Διακηρύττουν ότι «οι νοσοκομειακοί γιατροί επ΄ ουδενί πρόκειται να κάνουν αποδεκτές ρυθμίσεις που πλήττουν την υγεία των πολιτών και συγχρόνως μειώνουν δραματικά τις αμοιβές που ρυθμίστηκαν μόλις πριν ένα χρόνο με κλαδική συμφωνία». Για το λόγο αυτό και ζητούν τη διασφάλιση των αποδοχών που προέκυψαν από την κλαδική συμφωνία.
Κρούουν, δε, τον κώδωνα του κινδύνου, ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στις ρυθμίσεις αυτές, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας κινδυνεύουν με λουκέτο. «Η κυβέρνηση σε περίπτωση εμμονής στις παραπάνω ρυθμίσεις θα πρέπει ν΄ αντιληφθεί ότι επωμίζεται ταυτόχρονα και το τεράστιο κόστος του κλεισίματος των Νοσοκομείων που συνεπάγονται οι ρυθμίσεις αυτές, τονίζουν χαρακτηριστικά.