Στη «δίνη» της οικονομικής κρίσης έχουν «πιαστεί» οι εορταστικές δαπάνες για τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς ένα ποσοστό της τάξης του 41,80% σκοπεύει φέτος να κάνει λιγότερα δώρα σε φίλους και συγγενείς. Μόλις ένα ποσοστό 4,7% θα είναι πιο γαλαντόμο φέτος στα δώρα του απέναντι σε φίλους και συγγενείς, ενώ την ίδια ποσότητα δώρων με πέρσι θα κάνει το 53,5%.
Αυτά αποκαλύπτονται σε έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων, «Interview», η οποία πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα από 7-11 Δεκεμβρίου, σε δείγμα 405 ατόμων και εντάσσεται στο πλαίσιο των στατιστικών μετρήσεων του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500, www.ngbi500.gr).
Η οικονομική κατάσταση του 44,2% των ερωτώμενων είναι χειρότερη τα φετινά Χριστούγεννα, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2008 και μόνο το 12,8% διάγει «καλύτερες ημέρες» όσον αφορά στα εισοδήματα του.
Μάλιστα στο σχετικό αυτό ερώτημα για την οικονομική κατάσταση, το ποσοστό που δηλώνει ότι είναι αμετάβλητη στις φετινές εορτές είναι 43%, ήτοι μικρότερο σε σύγκριση με το ποσοστό (44,2%) όσων καταγράφουν μείωση της διαθέσιμης οικονομικής δύναμης τους.
Οι καταναλωτές που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρήση των πιστωτικών καρτών τους τις φετινές εορτές εκτιμάται ότι πλέον έχουν εισέλθει σε αξιοσημείωτο βαθμό στην «οδό» της σταδιακής απεξάρτησης από το «πλαστικό χρήμα».
Έτσι το 43,5% απαντά πως θα χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα λιγότερο φέτος, σε σύγκριση με το 2008, ενώ το 33,9% θα την αξιοποιήσει όσο και πέρσι και το 22,6% περισσότερο κατά τη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου.
Το τελευταίο ερώτημα της έρευνας επιχειρεί να «χαρτογραφήσει» το τοπίο των φετινών εορταστικών αγορών καταγράφοντας ποια προϊόντα ή υπηρεσίες εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα τα Χριστούγεννα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Τα κύρια συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:
- Ποσοστό 16,3% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αναβάλλει καμία αγορά, ενώ εξετάζοντας ξεχωριστά τις γυναίκες και τους άνδρες, διαπιστώνεται πως οι πρώτες παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες δεν πρόκειται σε ποσοστό 22% να αναβάλλουν καμία εορταστική αγορά φέτος. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι μόλις 11,1%.
- Κερδισμένα σε κάθε περίπτωση παραμένουν τα μικρά παιδιά, που και φέτος θα λάβουν τα δώρα τους, καθώς οι γονείς και οι συγγενείς δεν θα αναβάλλουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους τις σχετικές αγορές. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το συνολικό πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 12,8% (11,1% στους άνδρες και 14,6% στις γυναίκες), που δηλώνει ότι φέτος δεν θα αγοράσει δώρα για τα παιδιά.
- Μετά τα δώρα ακολουθεί η ένδυση-υπόδηση, όπου μόνο το 27,9% θα αναβάλλει φέτος σχετικές αγορές προϊόντων, λόγω οικονομικής στενότητας. Δεν εκπλήσσει το γεγονός πως περισσότεροι άνδρες (το 31,1%), δεν θα αγοράσουν φέτος ρούχα και παπούτσια, σε σχέση με τις γυναίκες (24,4%).
- Η 3η κατηγορία, που θα μείνει σε κάποιο βαθμό αλώβητη, εξαιτίας της κρίσης είναι τα καλλυντικά, όπου το 37,2% δεν θα υλοποιήσει παρόμοιες αγορές (ποσοστό 40% για τους άνδρες και 34,1% για τις γυναίκες).
- Έπειτα από αυτές τις 3 πρώτες προϊοντικές κατηγορίες, σε όλες τις υπόλοιπες υφίστανται μεγάλα ποσοστά από όσους απαντούν πως φέτος θα αναβάλλουν αυτές τις αγορές. Έτσι μετά τα καλλυντικά έπεται η έξοδος για διασκέδαση (το ρεβεγιόν με ποσοστό που θα το αναβάλλει 44,2%), τα ταξίδια (με 47,7%), η αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή (με 48,8%), η αγορά καινούργιου κινητού τηλεφώνου (με 51,2%), η απόκτηση καινούργιων ηλεκτρικών συσκευών (τηλεόρασης, κάμερας, DVD player κ.α. με ποσοστό 52,3%) και κοσμημάτων-αξεσουάρ (με 53,5%).

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετρήσεων-συμπερασμάτων της παραπάνω έρευνας βρίσκονται διαθέσιμα και στο site: www.ngbi500.gr, ενώ στις 5 Ιανουαρίου του 2010 θα ανακοινωθεί η μέτρηση του δείκτη NGBI 500 για το μήνα Δεκέμβριο 2009.