Ικανοποιημένος, επειδή είναι νικητής στη συνείδηση του ελληνικού λαού, δήλωσε, χθες το πρωί, εξερχόμενος από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. «Η φωνή του Παναγιώτη δε θα σωπάσει», πρόσθεσε συγκινημένος.
Ο κ. Ψωμιάδης εισήχθη, με βρογχοπνευμονία βαριάς μορφής, το βράδυ της Κυριακής 29 Νοεμβρίου 2009, αμέσως μετά τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά, στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Είχε κρυολογήσει, κατά τη διάρκεια των περιοδειών του, ως υποψήφιος πρόεδρος, αλλά είχε αποφασίσει να δώσει «τον αγώνα μέχρι τέλους» κι έτσι, παρά τις συμβουλές της συζύγου του, επέμενε να περιοδεύει και να εμφανίζεται όπου έπρεπε. Δε σταμάτησε ούτε κι όταν η αγαπημένη του Καρολίνα, η κόρη του, τον κοιτούσε μέσ’ στα μάτια και διαπίστωνε ότι ο πατέρας της κουράζονταν εύκολα, καταπονημένος από την ασθένεια.
Με κλεισμένη, από το κρυολόγημα, φωνή, ο κ. Ψωμιάδης έκανε τις τελευταίες προεκλογικές του δηλώσεις στα σκαλιά του Συνεδριακού Κέντρου Ιωάννης Βελλίδης της ΔΕΘ, τη μέρα των εσωκομματικών εκλογών και, το βράδυ της ίδιας μέρας εισήχθη στο Διαβαλκανικό.
Εκεί παρέμεινε οκτώ μέρες και, αφού υποβλήθηκε σε δύο τεστ για να διαπιστωθεί αν έπασχε από νέα γρίπη –τα οποία ήταν αρνητικά- χθες, πήρε εξιτήριο, ευχαριστώντας τη διοίκηση, τον πρόεδρο του Ιατρικού Κέντρου Γιώργο Αποστολόπουλο, τους δύο γενικούς διευθυντές Χρήστογλου και Περιλή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Διαβαλκανικού Κέντρου, τους καθηγητές Παπαδημητρίου και Νικολαΐδη, καθώς και τους γιατρούς Κετίκογλου, Τιτόπουλο, Δελή, Καραπαναγιώτη.
Εκτός από τους θεράποντες γιατρούς του, ο κ. Ψωμιάδης ευχαρίστησε τα μέσα Εενημέρωσης και τους συνεργάτες του για τους οποιους είπε ότι, μαζί, έκαναν «αυτό το ονειρεμένο, μαγικό ταξίδι». Δεν ξέχασε να ενημερώσει τους φίλους του απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, «τους απανταχού Έλληνες για την αγάπη τους και σε αυτή την δύσκολη προσωπική στιγμή».
Για μια, ακόμη, φορά αναφέρθηκε στην οικογένειά του και στους συναδέλφους του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Ο νομάρχης επιβεβαίωσε ότι ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε, το ίδιο βράδυ της εκλογής του, μαζί του, για να του ευχηθεί «περαστικά». Μαζί του επικοινώνησαν, ακόμη, οι Κώστας Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη, Βαγγέλης Βενιζέλος, Γιώργος Καρατζαφέρης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Όπως βλέπετε, άντεξα και σ’ αυτή τη δοκιμασία. Να είστε βέβαιοι ότι η φωνή του Παναγιώτη Ψωμιάδη δεν θα σωπάσει. Θα συνεχίσει να διεκδικεί. Δυνατή, ακέραιη, αταλάντευτη και ασυμβίβαστη όπως πάντα», υποσχέθηκε, χθες, κατά την έξοδό του από το Διαβαλκανικό. Και πρόσθεσε: «Ανοίγω σήμερα την αγκαλιά μου και λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτούς που αντιστάθηκαν και με ψήφισαν αλλά και σ’ αυτούς που εμποδίστηκαν και γι’ αυτό δε με ψήφισαν. Να είναι βέβαιοι πως δεν θα τους προδώσω».
Ο κ. Ψωμιάδης τόνισε, επίσης: «Με ικανοποιεί ότι είμαι νικητής στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Μπόρεσα και ξεκλείδωσα την ψυχή του Νεοδημοκράτη. Προσωπικά κέρδισα το όνειρο. Παραμένω η φωνή του απλού ψηφοφόρου της ΝΔ και εκεί που χρειάζεται θα κάνω εποικοδομητική κριτική. Θα συνεχίσω να διεκδικώ το μέγιστο για τη Θεσσαλονίκη, για την πατρίδα μου. Και φυσικά θα επισημαίνω σφάλματα, αλαζονικές και αυταρχικές συμπεριφορές και πολιτικές που μπορεί να υποθηκεύσουν και πάλι το αύριο της παράταξης. Αυτό επιβάλλει και η υπόσχεση που έδωσα προεκλογικά στο λαό της ΝΔ».
Ο νομάρχης επέμεινε, για άλλη μία φορά, στο θέμα της κάθαρσης του κόμματος από «βαρίδια» του παρελθόντος: «Δεν ξύνω πληγές του παρελθόντος, όμως τέρμα η ασυλία σε πρόσωπα που τραυματίζουν την παράταξη», είπε και συνέχισε: «Όχι σ’ αυτούς που αδιαφορούν για το λαό, όχι στα παράσιτα, όχι στα σκουριασμένα μυαλά και τις άθλιες παρεούλες. Η βάση επαναστάτησε. Η βάση έδειξε το δρόμο. Μίλησε η σιωπηλή πλειοψηφία».
Μάλιστα, προχώρησε σε μια ερμηνεία για το τι περιμένει ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας από το νέο πρόεδρο: «Ο λαός» είπε «περιμένει από τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει τη δική του επανάσταση, να σπάσει τις αλυσίδες, να απελευθερωθεί. Ο λαός ψήφισε κοιτώντας μπροστά, όχι στο παρελθόν, όχι πίσω. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα τα λουλούδια της ΝΔ θα ανθίσουν».
Ο κ. Ψωμιάδης αποκάλυψε, ότι, σήμερα θα ταξίδευε στην Αθήνα, όπου, στις 8 το βράδυ, θα είχε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στη Ρηγίλλης».
Αναφερόμενος στις πρώτες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, τις χαρακτήρισε «άριστες». Και πρόσθεσε: «Όλοι μιλούσαμε και λέγαμε ότι την επόμενη μέρα το πρόσωπο που θα επιλεγεί πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά του και να τους αγκαλιάσει όλους. Όχι αυτούς που πλήγωσαν την παράταξη. Φυσικά, αυτοί που κυβέρνησαν, κυβερνητικοί και διορισμένοι, δεν ήταν όλοι παράσιτα, υπήρξαν και άξια στελέχη και θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς θα επιλέξει τους άριστους και όχι τους αρεστούς».
Παρά το ότι ρωτήθηκε για όσα είχε πει προεκλογικά, για «μπράβους και εγκάθετους», προτίμησε, σε αυτήν τη φάση, να σιωπήσει, επειδή, όπως υποστήριξε, «απάντησε ο κ. Σαμαράς για όλους μας. Δεν είναι ώρα να ξύνω πληγές. Όταν ο πρόεδρος λέει ‘σφουγγάρι’, αυτό αφορά όλους μας. Κι εγώ ως ένα μικρό σφουγγαράκι διέγραψα όλα όσα έγιναν εις βάρος μου και είναι γνωστά και στο λαό και σ’ εσάς και πολλά ακόμη τα οποία καθημερινά πέφτουν στην αντίληψή μας».
Όταν, οι δημοσιογράφοι, του επισήμαναν ότι, ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα, η παρουσία του ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής (στη Δράμα τα ποσοστά του έφθασαν ως το 29,5% και στην Πέλλα το 23-24%), απάντησε:
«Για μένα σκοπός δεν είναι να είναι μεγάλη η δική μου φωνή, αλλά να είναι μεγάλη η φωνή της ΝΔ. Σε ό,τι με αφορά, θα μπορούσε η φωνή μου να ήταν μεγαλύτερη. Δεν κατάλαβαν ορισμένοι ότι η δική μου η κάθοδος δεν αφορούσε απλά και μόνο να γίνω αρχηγός ή πρωθυπουργός. Στόχος ήταν να υπάρχει ένας πόλος πίεσης, διεκδίκησης της βορείου Ελλάδος, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Ορισμένοι δεν το κατάλαβαν. Τέλος καλό, όλα καλά».
Ο κ. Ψωμιάδης, αυτήν τη φορά, φαίνεται αποφασισμένος να ακολουθήσει τις συμβουλές των γιατρών και να… οικουρήσει για ένα δεκαήμερο. Φυσικά, παρά τις συμβουλές των γιατρών, σήμερα θα ταξιδέψει στην Αθήνα, για τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά. «Οι συμβουλές των γιατρών μπορούν να περιμένουν… μια μέρα. Μπορούν να περιμένουν τη συνάντηση με τον πρόεδρο», σχολίαζαν, χθες, συνεργάτες του.