της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Ζωές κινδύνευσαν να χαθούν την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009, το απόγευμα, γύρω στις 4, στην περιοχή του Αγίου Παύλου όταν για πρώτη φορά στα χρονικά, κομμάτια βράχων «προσγειώθηκαν» σε αυλές και σπίτια. Το πρόβλημα μέχρι τώρα εντοπιζόταν στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, ωστόσο αυτή τη φορά, χτυπήθηκε και η περιοχή του Αγίου Παύλου.
Προφανώς λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών, σημειώθηκε πτώση βράχων στην πρασιά κτιρίου που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο 52 και έχει πρόσοψη επί της οδού Σμύρνης, ενώ η πρασιά του έρχεται σε επαφή με τα πρανή της οδού Θράκης.
«Ακούσαμε ένα δυνατό κρότο σα να ήταν κεραυνός. Βλέπαμε τα βράχια να πέφτουν και να κατακλύζουν την αυλή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Καντοπούλου, που διαμένει στη συμβολή των οδών Μπιζανίου με Σμύρνης στον Άγιο Παύλο.«Έχουμε φρακάρει. Οι πόρτες είναι κλειστές και η γειτόνισσα που μένει δίπλα δεν μπορεί να βγει από το σπίτι από την πλευρά που έπεσαν τα βράχια», σημείωσε η κ. Καντοπούλου.

Ζητούν παρέμβαση της πολιτείας
Χθες, τον τόπο όπου διαδραματίστηκε το περιστατικό, επισκέφτηκαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και τεχνικοί. Ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Νικόλαος Βαρσάμης, ανέφερε πως με επείγον έγγραφο η διοίκηση του δήμου, κάλεσε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα. Η διοίκηση του δήμου Αγίου Παύλου ζήτησε τη συνδρομή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, καθώς δε διαθέτει στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία. Στο έγγραφο ζητείται να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε αυτοψία, προκειμένου να απομακρυνθούν τα βράχια και φυσικά να γίνουν οι ενέργειες που χρειάζεται ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο.
«Ζητάμε την παρέμβαση της πολιτείας πριν να είναι αργά και θρηνήσουμε θύματα. Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν άμεσα», τονίζει ο δήμαρχος.
Όπως είναι γνωστό ο δήμος Αγίου Παύλου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βραχοκαταπτώσεων στο συνοικισμό της Ευαγγελίστριας για την αντιμετώπιση του οποίου ήδη δημοπρατήθηκε από την Διεύθυνση Δημοσίων Έργων-Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων και ανατέθηκε η σύνταξη μελέτης για την προστασία από τις κατολισθήσεις.