Πέρασαν μια δοκιμασία για λίγα λεπτά, την ίδια ώρα που συμπολίτες μας είναι αναγκασμένοι να τη βιώνουν καθημερινά: Θεσσαλονικείς, που βρέθηκαν σήμερα, στην πλατεία Αριστοτέλους, κλήθηκαν να ζήσουν, για λίγα λεπτά, όπως ζει καθημερινά ένα άτομο με προβλήματα όρασης. Την πρωτότυπη πρόσκληση απηύθυνε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και ο Τομέας Κοινωνικών Κινημάτων του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Στόχος ήταν να διαπιστώσει ο κόσμος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας με προβλήματα όρασης.
ΝΕαροί, στην πλειοψηφία τους, εθελοντές, πήραν μια μικρή γεύση για το πως θα μπορούσε να ήταν η ζωή τους χωρίς φως. Δέχτηκαν να εξασκηθούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εξασκούνται τα άτομα τα οποία ασχολούνται με τη φροντίδα των τυφλών.
Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να καλύψουν τα μάτια τους με μια ειδική μάσκα, ώστε να μη βλέπουν τίποτε απολύτως. Τα λίγα λεπτά στο σκοτάδι ήταν αρκετά για να χάσουν οι εθελοντές τον προσανατολισμό τους.
Η κεντρική ιδέα της δράσης ήταν ένα παιχνίδι ρόλων όχι μόνο για όσους φροντίζουν τυφλούς αλλά και για όλους του υπόλοιπους που επιθυμούν να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες τους και να βοηθήσουν ενεργά τους συμπολίτες τους.