Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Συλλαλητήρια και πορείες θα στιγματίσουν τη σημερινή μέρα. Φοιτητές και μαθητές κατεβαίνουν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για να διαδηλώσουν για την παιδεία των λαϊκών αναγκών, ενώ την ίδια ώρα οι συντονιστικές επιτροπές εργαζομένων stage προβαίνουν σε πανελλαδική 48ωρη απεργία και κατεβαίνουν στους δρόμους...
Το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία θα διεκδικήσει εκ νέου με τη συμμετοχή του στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 8 σχολεία. Το Συντονιστικό καλεί τους μαθητές μέσα από γενικές συνελεύσεις ή συνεδριάσεις 15μελών μαθητικών συμβουλίων, να κλείσουν τα σχολεία τους στις 10 και στις 17 Δεκέμβρη και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έχουν οργανώσει στα Προπύλαια μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Τα ραντεβού που έχουν ήδη οριστεί ανά την Ελλάδα για σήμερα, είναι:
-Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.
-Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Το ΜΑΣ κάνει προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ.
-Πειραιάς, στις 10.30, στην πλατεία Κοραή.
-Πάτρα, στις 10.30, στην πλατεία Γεωργίου.
-Κεφαλονιά, στις 11.30 το πρωί, κάθοδος όλων των σχολείων στο Αργοστόλι.
-Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι, στο 1ο Λύκειο.
-Βόλος, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.
-Τρίκαλα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.
-Καρδίτσα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.
-Ρέθυμνο, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο.
-Χανιά, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
-Στο Ηράκλειο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη με αφορμή και την επίσκεψη της υπουργού Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου. Στο συλλαλητήριο καλούν η Ομοσπονδία Γονέων Ν. Ηρακλείου, οι Ενώσεις Γονέων, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου και το ΜΑΣ Ηρακλείου.

Απεργούν και οι εργαζόμενοι σε stage
Την ίδια ώρα η Συντονιστική Επιτροπή εργαζομένων stage κηρύσσει για σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης. Αύριο, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στις 11πμ στο Εργατικό Κέντρο, όπου θα κληθούν να αποφασίσουν τις παραπέρα μορφές των κινητοποιήσεων τους.
Στην ανακοίνωση της, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων Stage, Θεσσαλονίκης, αναφέρει πως τα φετινά Χριστούγεννα δε θα είναι ίδια. Υπογραμμίζουν πως «η απάντηση πρέπει να είναι μαζική, δυνατή, για να φέρει την ανατροπή».

Στους δρόμους χθες συμβασιούχοι και συνταξιούχοι
Πορείες συμβασιούχων και συνταξιούχων πραγματοποιήθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο πορείες κατέληξαν στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Οι συνταξιούχοι ζήτησαν αύξηση των συντάξεων, ώστε να τους εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, και οι συμβασιούχοι τη μονιμοποίηση τους. Με αίτημα την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, του ΝΑΤ και άλλων συνταξιουχικών οργανώσεων πραγματοποίησαν συλλαλητήρια χθες σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι συναντήθηκαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και στη συνέχεια συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα. Κατέληξαν έξω από το κτίριο της γενικής γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης όπου επέδωσαν σε υπηρεσιακούς παράγοντες ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων νομού Θεσσαλονίκης οι συνταξιούχοι, μεταξύ άλλων, ζητούν κατώτερη σύνταξη για όλα τα ταμεία 1120 ευρώ, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, βελτίωση της περίθαλψης από τα ταμεία και το δημόσιο, κ.ά. Έξω από το κτίριο της γενικής γραμματείας συναντήθηκαν με τους συνταξιούχους και συμβασιούχοι σε υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσης πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με κύριο αίτημα τη μονιμοποίησή τους. Το επόμενο ραντεβού θα δοθεί στις 17 Δεκεμβρίου και ώρα 10πμ στο άγαλμα του Βενιζέλου μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση πραγματοποιείται στην πλ. Εθνικής Αντίστασης. Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματισθεί στην Πάτρα, την Καβάλα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα και τη Λαμία.